MTI

| 2021. 05. 05. – 16:00 | Belgium |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy helyi történelemrajongó az erdőben sétálva vette észre, hogy a két ország közötti határvonalat jelölő kőtömböt 2,29 méterrel elmozdították – adta hírül a BBC News.

A belga gazda, akit feltehetőleg zavart a traktor útjában lévő határkő,

áthelyezte azt Franciaország területére - írja az MTI.

Szerencsére azonban a határ mindkét oldalán derűsen reagáltak az incidensre.

„Belgium területét nagyobbá tette, Franciaországból lecsippentett egy kicsit, ez azonban nem szerencsés ötlet" –mondta a francia TF1 televíziós csatornának David Lavaux, az ügyben érintett Erquelinnes nevű belga település polgármestere.

„Én örültem, mert a városom nagyobb lett" – tette hozzá nevetve Lavaux,

megjegyezve, hogy a szomszédos Bousignies-sur-Roc polgármestere ugyanakkor nem ért egyet a változtatással.

„Jobban tesszük, ha elkerülünk egy újabb határháborút" – jegyezte meg tréfásan Aurélie Welonek, az említett francia település polgármestere.

A Franciaország és a mai Belgium területe közötti határvonal 620 kilométer hosszan nyúlik el. Hivatalosan az 1820-ban aláírt kortrijki szerződésben fektették le.

A szóban forgó határkő 1819-ből való, amikor a határvonalat először kijelölték.

A belga hatóságok fel fogják venni a kapcsolatot a gazdával, hogy felszólítsák a határkő visszahelyezésére. Amennyiben a férfi nem tesz eleget a kérésnek, az ügy a belga külügyminisztériumhoz kerülhet, amely kénytelen lehet összehívni egy francia-belga határbizottságot, amire 1930 óta nem volt példa.

Lavaux szerint ha a gazda együttműködik, akkor békés úton rendezik az ügyet, ha azonban nem engedelmeskedik, akkor akár vádat is emelhetnek ellene.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy több tucatnyi embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak – tudatták a mentőegységek péntek hajnalban.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a miocén kor közepéről származó, tizenötmillió éves mamutcsontokat próbált meg autójában átcsempészni a boszniai-horvát határon egy 46 éves szlovén férfi - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!