HáziPatika.com

| 2021. 05. 04. – 06:10 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Átlagosan húsz nőből egy esik át petefészek-gyulladáson élete során. Kezelés nélkül a betegség akár meddőséget is okozhat, fontos tehát, hogy az érintettek időben felismerjék a tüneteket.

Az akut petefészek-gyulladás tünetei

Az elnevezés kissé csalóka, ugyanis a petefészek-gyulladás (adnexitis) érintheti mind a petefészket, mind a petevezetőt, azaz összefoglaló nevén a teljes méhfüggeléket. Az akut megbetegedésekért rendszerint olyan baktériumok tehetőek felelőssé, amelyek a hüvelyből indulva felszálló fertőzésként érik el a kismedencét. Ritkán ugyanakkor - felső légúti betegségek nyomán - a nyirokkeringésen keresztül is eljuthatnak a kórokozók a petefészekhez - írja a Házipatika.com.

Heveny adnexitis esetén a gyulladás igen hirtelen alakul ki, tünetei pedig kifejezetten markánsak lehetnek. Az érintett petefészek oldalán nagyon erős, akár a szeméremtest vagy a derék felé is kisugárzó alhasi fájdalom és láz jelentkezhet, illetve a gyulladás átterjedésével gyakori vizelési inger is felléphet. Az állapot kihatással lehet a peteérésre, ezáltal menstruációs rendellenességeket idézhet elő.

Mikor van szükség műtétre?

Érdemes megemlíteni, hogy kisebb gyakorisággal ugyan, de kialakulhat krónikus petefészek-gyulladás is. Ez főként méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata mellett jellemző, de a gyulladást ilyen esetekben is baktériumok váltják ki. Egyes szexuális úton terjedő betegségek ugyancsak állhatnak a háttérben, illetve igen ritkán daganat nyomán jön létre idült gyulladás. A lehetséges tünetek kevésbé erőteljesek, mint az akut forma esetén: elsősorban időnként jelentkező, nyomó vagy szúró jellegű fájdalom utalhat a bajra.

Krónikus petefészek-gyulladás miatt tályog képződhet a petefészek és a petevezető körül, ami műtéti kezelést tesz szükségessé. Megfelelő kezelés hiányában a gyulladás az egész szervezetre kiterjedő szepszisbe csaphat át, ez pedig egy potenciálisan életet veszélyeztető állapot. Emellett a petevezető tartós roncsolódása meddőséghez vezet, összességében tehát rendkívül fontos, hogy amennyiben felvetődik a betegség gyanúja, a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz a panaszokkal.

Az akut gyulladás kezelése általában egy-két hétig tartó antibiotikumkúrával történik, míg a krónikus forma esetén hastükrözésre lehet szükség a tályogok felnyitása és kiürítése érdekében. A méhfüggelék eltávolítása csupán akkor válhat indokolttá, ha a gyulladás daganat meglétének következménye.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!