Ukrajna | 2021. 05. 04. – 08:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A megkérdezett ukránok csaknem 30%-a nyilatkozta, hogy már átesett COVID-19 fertőzésen.

A közvélemény-kutatás során kiderült, hogy a megkérdezettek 65 százaléka azt válaszolta,

hogy nem volt beteg, 29 százaléka pedig már átesett a koronavíruson.

A betegek 17%-a koronavírus-tesztet végzett, 12%-uk tünetek szerint gondolta, hogy beteg – írja az Ukrinform hírportál a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által készített felmérés eredményei nyomán.

Volodimir Paniotto, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet főigazgatója szerint a felmérés eredményei azt mutatják, hogy Ukrajnában legalább kétszer annyi beteg van, mint amit a hivatalos statisztikák közölnek.

„Április 15-én fejeztük be a felmérést. Április 16-án a hivatalos statisztikák szerint (a Johns Hopkins Egyetem adatait vettem át) 1 974 056 ember, vagyis körülbelül 2 millió ember betegedett meg. A felmérés szerint 29,1% beteg volt, ebből 16,9% tesztekkel, 12% pedig csak tünetekkel állapította meg, hogy fertőzött. Ha csak azokat vesszük figyelembe, akik elvégezték a vizsgálatokat, figyelembe vesszük a hibát és figyelembe vesszük az alsó határt, akkor a felnőtt (18 éves és idősebb) lakosság körében 4,4 millió ember betegedett meg.  

Ez azt jelenti, hogy Ukrajnában legalább kétszer annyi beteg van, mint amit a hivatalos statisztikák közölnek” - mondta Paniotto.

Hozzátette, hogy mivel 2 millió fős hivatalos statisztikában 18 éves korig szerepelnek a személyek, és azoknak is igaza lehet, akik úgy vélik, hogy koronavírusosak, de nem végezték el a vizsgálatokat, akkor Ukrajnában valószínűleg háromszor több beteg van, mint a hivatalos statisztikák szerint.

Ezenkívül a felmérés szerint a koronavírusos betegek vagy jelenleg vírusban szenvedők közül a legtöbbet a nyugati régióban (34%), valamivel kevesebbet Ukrajna központi részén (30%) és keleten (27%), a legkevesebbet pedig a déli régióban (24%) jegyezték fel.

A korábban megfertőződött vagy jelenleg koronavírusban szenvedő betegek száma a fiatalok között a legnagyobb, az idősek közül a legkevesebb.

Azok közül, akik teszt segítségével diagnosztizálták a betegséget, a legtöbben az 50-59 éves korosztályból kerültek ki (22%), a legkevesebben az idősek, a 60 évnél idősebbek (11%) vannak.

A Hogyan értékeli a családjában a COVID-19 fertőzés kockázatát az elkövetkező 6 hónapban? kérdésre

37% válaszolta, hogy a kockázat alacsony (31% gondolta márciusban),

35% közepesnek (39% márciusban), 15% pedig magasnak gondolta (márciusban 16% volt).

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet 2021. április 13–15-én végezte a közvélemény-kutatást. A kutatás módszere számítógépes telefonos interjú (CATI), mely során 2001 polgárt kérdeztek meg Ukrajna szerte, kivéve az ideiglenesen elfoglalt területeket.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában hétfőre tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb mint 2800, a megelőző napinál több mint 2300-zal kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, az elhunytak és a kórházba szállítottak száma is a korábbiaknál jóval alacsonyabb volt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy keddtől már a külföldön élő és a külhoni magyarok is regisztrálhatnak az oltásra.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!