MTI

Megosztás


Bekérette az Európai Unióhoz (EU) rendelt orosz nagykövetet az unió külügyi szolgálata (EEAS) - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A nagykövetet tájékoztatták: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tarja Oroszország bejelentését arról,

hogy megtiltja a beutazást az Európai Unió nyolc állampolgárának,

köztük több magas rangú uniós és tagállami tisztségviselőnek - írja az MTI.

A pénteken bejelentett orosz intézkedés David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, Vera Jourovának, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének, igazságügyi biztosnak, valamint hat uniós tagállam tisztségviselőjének tiltja meg a beutazást Oroszországba.

A moszkvai külügyminisztérium indoklásában egyebek mellett kifogásolta, hogy az EU a közelmúltban "illegitim" és "alaptalan" korlátozó intézkedéseket vezetett be orosz állampolgárok és szervezetek ellen.

Az uniós külügyi szolgálat közleményében emlékeztetett, hogy az uniós intézmények vezetői, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, Charles Michel, az Európai Tanács, valamint David Sassoli, az Európai Parlament elnöke pénteken a lehető leghatározottabban elítélték az orosz döntést.

Felidézték, hogy Oroszország nemrégiben cseh diplomatákat utasított ki, továbbá, hogy Moszkva kormányrendeletet fogadott el úgynevezett ellenséges államokról.

Az intézkedések hatása aggodalomra ad okot - közölték.

Az Európai Unió fenntartja megának a jogot, hogy az orosz lépésekre megfelelő válaszintézkedéseket hozzon - tették hozzá.Forrás

MTI