Kárpátinfo.net


| 2021. 05. 31. – 14:30 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta az elnöki egyetem létrehozásáról szóló rendeletet.  

Az államfő az új oktatási intézményről az Ukrajna 30 fórumon beszélt május 31-én, hétfőn – adta hírül a Korrespondent.net hírportál. 

„Elnöki egyetemet hozunk létre Ukrajnában.  

Ez egy olyan felsőoktatási intézmény lesz, amely felkészíti a jövő emberét. Az intézmény a legjobb tanárokat fogja össze, és olyan szakembereket képez ki, akik képesek lesznek megoldani az állam védelme érdekében fontos problémákat” - mondta Zelenszkij.

Az egyetemen információ és kiberbiztonság, mesterséges intelligencia, nanotechnológia, repülőgépipar és biotechnológia terén jártas szakembereket fognak kiképezni.

Zelenszkij szerint az egyetem ingyenes lesz, s a hallgatók majd kormányzati pozíciókat tölthetnek be.

Az elnök azt is elmondta, hogy a Nagy Építkezés Projekt keretében 150 iskola és 100 óvoda épült az egész országban. Az év végére azok 200-ra emelését tervezik.

Bejelentette továbbá azt is, hogy a vidéki iskoláknak nagy sebességű internetet és kényelmes iskolabuszokat biztosítanak.

Ezenkívül a hatóságok fel kívánják éleszteni a szakoktatást, modern kollégiumokat, tantermeket, sportpályákat, uszodákat, étkezdéket, laboratóriumokat építenek a hallgatók számára.

Denisz Smihal miniszterelnök viszont megjegyezte,

hogy a kormány célja, hogy a tanárok minimálbérét az országos átlag szintjére emelni.

„Idén 30%-kal emeljük a tanárok fizetését” - mondta a kormányfő.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna miniszterelnöke szerint az ukrán gazdaság kezd magához térni a koronakrízis után. Az átlagfizetés pedig 30% -kal nőtt.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!