Magyarország | 2021. 05. 31. – 06:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Sokaknak természetes, hogy a lakásba lépés előtt leveszik a cipőjüket az ajtóban. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy mennyire biztonságos az utcán viselt ruhánkban leülni az ágyra, amiben alszunk.

Vannak, akik sosem ülnének az utcán viselt ruhájukban az ágyukra, mondván, ez veszélyes. Ha belegondolunk abba, hogy mennyi helyen járunk, mennyi emberrel érintkezünk, milyen felületekre ülünk le ebben a bizonyos utcai ruhában, akkor ez logikusnak is tűnik. A szakértők szerint viszont nem érdemes túlzásba vinni az aggodalmat sem - írja a Házipatika.com.

Vajon mekkora a kockázat?

Nagyon nehéz meghatározni, hogy milyen és mekkora kockázatot jelentenek a ruházatunkon a lakásba bevitt vírusok, baktériumok és gombák - véli Dr. Andy Nish, az Amerikai Allergia, Asztma és Immonológia Akadémia szakértője. Korábban ugyanis nem létezett olyan tanulmány, amely kifejezetten ezt a problémakört vizsgálta volna. A szakértő szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy meglehetősen alacsony azoknak a száma, akik emiatt kapnak el valamilyen betegséget. Ám a jelenlegi koronavírus-járvány közepén nem lehetünk elég óvatosak!

A minket körülvevő kórokozók

Azzal mindenki tisztában van, hogy a kórokozók körülvesznek minket, és bizonyos baktériumok tulajdonképpen elengedhetetlenek az életünkhöz. Emellett egy egészséges ember immunrendszere a káros mikroorganizmusok jó részét kiszűri és ártalmatlanná teszi.

A tömegközlekedés során, az autónkban, a munkahelyen, az iskolában vagy az étteremben - tehát gyakorlailag bárhol - kórokozók kerülhetnek a ruhánkra. De a szervezetünk védekezőrendszere többek között arra is való, hogy ezektől megvédjen. A szakember szerint a fertőzések 80 százaléka direkt kontaktus (tüsszentés, köhögés), illetve indirekt kontaktus (például megnyomunk egy gombot a liftben, ami előttünk egy fertőzött ember is megnyomott) során alakul ki. 

A szakértők egyetértenek abban, hogy a fertőzések megelőzésére még mindig a régi, jól bevált módszer a leghatékonyabb: a gyakori és minél alaposabb kézmosás. A távolságtartás jegyében pedig most egyébként is igyekezzünk minél kevesebbet kimozdulni otthonról, ám ha ez elkerülhetetlen, hazaérkezés után minél előbb öltözzünk át.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!