HáziPatika.com

| 2021. 05. 30. – 18:12 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A vesék igen fontos részei a szervezetünknek: szabályozzák a folyadékháztartást, a nátrium-, a kálium- és a savszintet, D-vitamint termelnek, és hatással vannak a vérnyomásra is. Alábbi tünetekre azért érdemes figyelni, mert a vesekárosodásnak gyakran nincsenek feltűnő jelei egészen addig, amíg a probléma komolyra nem fordul.

Ödémák, vizesedés okozta súlynövekedés

A vesék feladata többek között, hogy vizelet formájában eltávolítsák a szervezetből a felesleges folyadékot. Ha működésük lelassul vagy nem megfelelő, akkor folyadék-visszatartás következhet be, ami miatt a szövetállomány tartósan megduzzadhat - írja a Házipatika.com.

A szokásosnál ritkább/kevesebb vizeletürítés

Ha szervezetünk vizet tart vissza valamilyen veseműködési gond miatt, akkor ez azt is eredményezheti, hogy a kiürült vizelet mennyisége látványosan kevesebb lesz, illetve ritkábban érezzük az ingert, hogy meglátogassuk a mellékhelyiséget.

Gyakori fáradtság, álmosság

Részben a vesék is felelősek a hemoglobin szintjének szabályozásáért, és ha ez a funkció nem működik megfelelően, akkor energiaszintünk kórosan visszaeshet, és egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy elálmosodunk, a korábban könnyedén elvégzett napi teendők pedig nehezünkre esnek.

Étvágytalanság, hányinger, zavarodottság

Ezek a tünetek akkor jelentkeznek, amikor a különböző méreganyagok bentragadnak a szervezetben ahelyett, hogy kiürülnének a vizelettel. Ez a gyomortól az agyig bármely szervünkre negatív hatással lehet.

Emelkedő vérnyomás

Ha a vesék károsodnak, akkor nem tudják megfelelően kontrollálni a vérnyomást, emiatt az érfalakra nagyobb terhelés nehezedik - kinyúlhatnak, elvékonyodhatnak, és ez sajnos a vesék ereire is vonatkozik, így a szerv egyfajta ördögi körbe kerülve további károsodásokat szenvedhet.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!