Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 30. – 18:08 | Kárpátalja |

Hirdetés

Az utóbbi napok heves esőzése, amely ugyan nagyon kellett a növényeknek, sok problémával állította szembe a termelőket. De ez mindig így van, mint tudjuk a gyakorlatból, a meleg csapadékos időjárás, ami lényegében nélkülözhetetlen a növények jó fejlődéséhez, olykor problémákat is előidéz. Arra gondolok, hogy ilyenkor szinte járványszerűen terjednek a betegségek és a kártevők. Ez persze a természet szerves része, ami fenntartja a biológiai egyensúlyt. De én a tennivalókról szeretnék írni, hogy mi ilyenkor a feladatunk, hogyan tudjuk hatékonyan megvédeni a növényeinket a kártevőktől és kórokozóktól.

A burgonyán most jelentek meg tömegesen, kicsit késve, a burgonyabogár lárvái. Sok termelő úgy gondolja, hogy mikor a burgonya virágzik, utána már nem kell védekezni a bogarak ellen. Ez egy téves felfogás, és rá lehet fizetni. A burgonyát az egész vegetációs időszak alatt mindig védeni kell a lárvától. Különös figyelmet kell fordítanunk a vegyszerek (rovarölőszerek) helyes megválasztására. Pl.: a vegetációs időszakban tilos kétszer egyforma kémiai összetételű rovarölőszert használni. Pl.: ha először Actarát használtunk (2 g 10 liter vízhez), a másik permetezéskor már csak más kémiai összetételű rovarölőszert használhatunk, pl. Confidor-Maxit (1 g 10 liter vízhez). Ezt azért tesszük, hogy megőrizzük a rezisztencia (megszokás) kialakulását a kártevőknél.

Már kaptam olyan visszajelzéseket, hogy egyes rovarölőszerek elvesztették hatásukat, ez ennek az eredménye.

A csapadékos időjárás meghozta az egyik legveszélyesebb betegségét a burgonyának, ami napok alatt (2-3) elpusztítja a növényeket, ez a fitoftóra, vagy „burgonyavész”. Hasonló tünetei vannak még az alternáriának is, ez egy másik gombabetegség. Mind a két gombabetegség ellen rendelkezésünkre áll több gombaölőszer, amelyek hatékonyan védik a burgonyát e betegségek ellen: Ridomil Gold, Acrobat, Cursate, Reusz, Infinito stb.

A gombaölőket is úgy alkalmazzuk, hogy mindig más kémiai összetételű szert használunk a rezisztencia megelőzésére.

Ugyanezek a gombatörzsek támadják meg a paradicsomot. Ugyanazokkal a vegyszerekkel tudunk védekezni, mint a burgonyánál.

A kártevők közül, különösen az uborkán, rohamosan terjednek a tetvek és atkák, főleg tetvek és tripsz jelenlétére gondolok ilyenkor. A tetvekről és a tripszről már említettünk korábban és annak hatékony védekezéséről (Exir, Kodasajd és Verimark). Ezek az új hatásmechanizmusú rovarölőszerek hatékonyak a kártevők elleni védekezésben, kivéve az atkákat. Az atkák elleni védekezés logikája abban rejlik, hogy az atkák megjelenésekor azonnal elkezdjük a védekezést speciális atkaölőszerekkel, amelyekről már említést tettünk előző cikkünkben. Ne ismételjük évről évre ugyanazokat a hibákat, hogy nem helyesen használjuk az atkaölőszereket s ezért nem érjük el azt a hatékonyságot, amit várunk. Újra ismételném, hogy ugyanazt az atkaölőszert csak egyszer használhatjuk a vegetációs időszakban. Ezt a gyakorlatilag mindig megszegjük és azért a következő években az atkaölőszerek már nem hatásosak a rezisztencia kialakulása miatt.

Hogy hatékonyan tudjunk védekezni, ne felejtsük el, hogy az atkaölőszerek többsége kontakthatású. Ez azt jelenti, mivel az atkák a levelek fonák oldalán élősködnek, ezért úgy kell permetezni, hogy a vegyszer a levél fonák oldalát érje, érintkezzenek a kártevővel. Másképpen hatástalan lesz a vegyszer használata. Ezt csak háti motoros permetezőgéppel lehet elérni.

Telefonszámom nem változott, kérdéseikkel fordulhatnak hozzám bármikor, szívesen válaszolok Önöknek. Elérhetőségem: 0503723469 és 0975166318.

Novák András,
a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadója


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 21. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!