Irak | 2021. 05. 28. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Szaddam Husszein 2003-as bukása óta mintegy 150 milliárd dollár olajbevételt loptak el és csempésztek ki Irakból – nyilatkozta az iraki elnök, a korrupció elleni küzdelemre irányuló új törvénytervezet bemutatásakor.

Iraknak a nyersolaj hatalmas exportbevételt hoz  -írja az Origo.

Az idei első negyedévben az ország olajbevétele 15,53 milliárd dollárt (4457 ,illiárd forint) tett ki, ami 40 százalékkal több, mint a tavalyi negyedik negyedévben, és 1,5 milliárd dollárral (430 milliárd forint) nőtt 2020 első negyedévéhez képest, ezért nem csoda, hogy az ország elemi érdeke, hogy minél hamarabb kiiktassa a korrupt ügyleteket és politikusokat a több millió dolláros tranzakciókból.

2003 óta az olajból származó, ezer milliárd dollárokra tehető összegből a becslések szerint 150 milliárd dollárnyi ellopott pénzt csempésztek ki Irakból"

- mondta el Barham Saleh elnök, amikor az iraki parlamentben egy új korrupció ellenes jogszabályt terjesztett elő.

A törvénytervezet, amelyet Saleh a parlament elé vezetett, az 500.000 amerikai dollár feletti összegek és a bankszámlák tranzakcióinak alapos vizsgálatát tervezi, különös tekintettel az 1 millió dolláros, vagy annál nagyobb értékű számlákra.

Egy helyi biztonsági és politikai szakértő szerint azonban kizárt, hogy a tervezetet elfogadná a parlament.
Ez minden bizonnyal az egyik legjobb jogszabály, amelyet 2003-óta előterjesztettek. De vajon elfogadják-e? Kétlem. Azok a politikai pártok, amelyekhez a törvényhozók tartoznak a színfalak mögött mindent megtesznek majd a szabotálásáért, hiszen sok politikus is részt vesz az olajkorrupcióban" - mondta Fadel Abo Ragheef az AFP-nek.

Az iraki elnök jelenleg, több nemzetközi szervezettel és kormánnyal folytat együttműködést annak érdekében, hogy

a 150 milliárd dollárnyi (43 ezer milliárd forint) ellopott pénzeszközt visszaszerezze.

Az ENSZ Közgyűlésén tett felhívásában egy nemzetközi koalíció létrehozását is szorgalmazta a korrupció elleni küzdelem érdekében, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet maradványai ellen.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!