MTI

| 2021. 05. 28. – 18:49 | Európai Unió |
Amikor Fehéroroszország megkezdi a békés demokratikus átmenetet, akkor az EU ott lesz, hogy kísérje ezen az úton. Fotó: dw.com

Hirdetés

Az Európai Bizottság 3 milliárd eurós gazdasági csomagot terjesztett elő Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására - közölte az uniós bizottság pénteken.

A brüsszeli testület hangsúlyozta, a 3 milliárd eurós terv az Európai Unió elkötelezettségét tükrözi a fehérorosz nép augusztusi elnökválasztáson kinyilvánított, békés és demokratikus átmenet iránti vágyának támogatására, adta hírül az MTI.

Az augusztusi fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes - szögezték le. Amint Fehéroroszország megkezdi a demokratikus átmenetet, az Európai Unió aktiválni fogja a támogatási tervet - közölték.

A bizottsági közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: az EU az ország népének azt üzeni: látja és hallja a változás, a demokrácia és egy jobb jövő iránti vágyukat. A fehérorosz hatóságoknak pedig azt üzeni: semmiféle elnyomás, brutalitás vagy kényszer nem törvényesítheti az önkényuralmi rendszert.

"Minszk mindezidáig figyelmen kívül hagyta a fehérorosz nép demokratikus döntését. Ideje megváltoztatni az irányt"

- fogalmazott.

Von der Leyen hozzátette:

akkor, amikor Fehéroroszország megkezdi a békés demokratikus átmenetet, akkor az EU ott lesz, hogy kísérje ezen az úton.

Az uniós bizottság közölte, a támogatási terv számos gazdaságösztönző intézkedést foglal magában Fehéroroszország fejlődésének előmozdítására. Ezek közé tartozik egyebek között a legfontosabb strukturális reformok támogatása, a beruházás segítése a fenntartható infrastruktúrákba, valamint a zöld és digitális átalakítás megkönnyítése. Segíteni fogja továbbá az innováció fellendítését, az éghajlatvédelmi fellépéseket, valamint a demokrácia, az átláthatóság és az elszámoltathatóság megteremtését.

A gazdasági csomag mellett a javaslat kétoldalú keretmegállapodás megkötését is kilátásba helyezi az EU és a demokratikus Fehéroroszország közötti hosszabb távú kapcsolatok megerősítésére - tették hozzá.


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!