Kína | 2021. 05. 27. – 15:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Peking csütörtökön azzal vádolta meg Washingtont, hogy politikai célokra kívánja felhasználni a koronavírus eredetét vizsgáló kutatásokat, miután Joe Biden amerikai elnök előző nap utasítást adott az amerikai hírszerző ügynökségeknek, hogy "kettőzzék meg erőfeszítéseiket" a koronavírus-járvány eredetének feltárására.

Biden annak a lehetőségnek a vizsgálatát is kérte, hogy a kórokozó SARS-CoV-2-vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki - írja az MTI.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői februárban, a koronavírus első ismert felbukkanási helyeként ismert, közép-kínai Vuhanban folytatott vizsgálataik során arra a megállapításra jutottak,

hogy "rendkívül valószínűtlen", hogy a koronavírus laboratóriumból szabadult volna el.

Csao úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államokat "nem érdeklik a tények és az igazság". A szóvivő, aki korábban a Twitter-oldalán is közzétett olyan elméletet, miszerint a koronavírust akár az amerikai hadsereg is behurcolhatta Vuhanba, csütörtökön arról beszélt, hogy a kórokozó amerikai katonai laboratóriumból is származhat.

Úgy fogalmazott: "számos kétség merült már fel" a Fort Detricknél lévő laboratóriummal kapcsolatban, ezen kívül pedig - tette hozzá, - az Egyesült Államok még több mint kétszáz másik laboratóriumot működtet világszerte.

Csao hangsúlyozta: Washingtonban egyesek az őket a járvánnyal kapcsolatban terhelő felelősségről kívánják elvonni a figyelmet

a "megbélyegzéssel és politikai manipulációval".

Aláhúzta: amennyiben az Egyesült Államok felkéri Kínát, hogy vegyen részt egy teljes körű vizsgálatban, úgy Kína is arra fogja kérni az Egyesült Államokat, hogy Pekinget követve engedélyezzen nemzetközi vizsgálatokat a saját területén.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 168,1 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!