Németország | 2021. 05. 27. – 08:37 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A német kormány szerint erőszak hatására tett vallomást állítólagos bűncselekményekről Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki aktivista, akit elhurcoltak a Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-járatról.

Steffen Seibert kormányszóvivő szerdai berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a szövetségi kormány helyesnek tartja az Európai Unió reakcióját a Ryanair Athénból Vilniusba tartó vasárnapi járatának földre kényszerítésére és Raman Prataszevics "rendszerkritikus újságíró és élettársa elrablására" - írja az MTI.

Az őrizetbe vett aktivistáról készített videóval kapcsolatban hozzátette: a német kormány a lehető leghatározottabban elítéli azt is, hogy "a hatalom fehéroroszországi birtokosai visszataszító módon nyilvánosan parádéztatják foglyukat",

akinek arcán "sminkkel elfedik az ütések és bántalmazások nyomait" és "úgynevezett vallomásokra" kényszerítik.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta, hogy még nem jutottak végleges megállapításra arról, hogy közreműködtek-e orosz szervek a fehérorosz ellenzéki aktivista elfogásában.

A hétfőn közzétett felvételen Raman Prataszevics azt állítja, hogy minszki fogságában "a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően" bánnak vele.

Elmondta azt is, hogy beismerő vallomást tesz "tömeges zavargások szervezésének tényállásában".

A fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva szólították fel landolásra a Ryanair vilniusi járatát. Az utasszállítót egy vadászgép kísérte a repülőtérre. Raman Prataszevics - a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője - és élettársa az utasok között volt, a leszállás után rögtön őrizetbe vették őket.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!