Irán | 2021. 05. 27. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Irán fővárosában, Teheránban, de más nagyvárosokban is jelentős áramkimaradásokat okoz az illegális kriptobányászat, amely a szárazság következtében visszaeső villamosenergia-termelés miatt lassan áthidalhatatlan problémákat idéz elő az ország áramellátásában.

A helyzet olyan súlyos, hogy már a koronavírus-vakcinák hűtve tárolása is veszélybe került - írja az Origo.

Reza Ardakanian, az ország energiaipari minisztere beszámolt arról,

hogy az elmúlt évben egymillióval nőtt az új áramfelhasználók száma.

Ez egyrészt az ipari termelés felfutásának, másrészt a kriptobányászat növekvő energiaigényének tudható be. Ennek következtében jelentősen megemelkedett az ország áramfogyasztása - írja a Bloomberg.

S hogy mekkora terhet jelentenek valójában az illegális kriptobányászok, akkor értjük meg igazán, ha tudjuk, hogy

Iránban az energiafelhasználás növekményének mindössze 16 százaléka tulajdonítható az engedéllyel rendelkező bányászoknak. 

Az iráni illetékesek a kevés csapadékot és az idő előtt beköszöntött, különösen forró nyarat is felelőssé teszik a kialakult helyzetért,

hiszen emiatt kevesebb vizet tudnak felhasználni a vízerőművek a villamosenergia-termeléshez.

A hatósági embereknek azonban nem csak nehéz feladatuk van a felkutatásukban, hanem még az is előfordult, hogy rájuk lőttek, amikor megpróbáltak felszámolni egy-egy ilyen illegális kriptobányát.

Ez a válságos helyzet ráadásul akkor állt elő, amikor Irán megpróbál megegyezésre jutni a világ nagyhatalmaival, hogy feloldják az ellene hozott szankciókat az atomprogramja miatt.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a jegybankok digitális valutái hozhatnak változást a pénzügyi rendszerbe. Az egész globális pénzügyi rendszer átalakulhat, ha a világ országai széles körben kezdik el bevezetni a jegybankjaik által kibocsátott digitális valutákat – mondják a Fitch Ratings elemzői.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!