MTI

| 2021. 05. 27. – 13:30 | Európai Unió |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió elutasítja, hogy az orosz főügyészség nemkívánatosnak minősített három német nem kereskedelmi szervezetet, az eset egy újabb példa arra, hogy az orosz hatóságok figyelmen kívül hagyják a civil társadalmat - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője csütörtökön.

Az orosz főügyészség szerdán nemkívánatosnak minősített, ezzel kitiltott Oroszországból három német nem kereskedelmi szervezetet - írja az MTI. 

Az uniós külügyi szolgálat hangsúlyozta, hogy a moszkvai döntés sérti az orosz emberek érdekeit,

valamint szűkíti a nyílt és szabad párbeszéd lehetőségeit.

Az Európai Unió teljes mértékben támogatja a független civil szervezeteket, melyek - véleménye szerint - kulcsszerepet játszanak a határokon átnyúló kölcsönös megértés kialakításában és az országok közötti kapcsolatok javításában.

"Mivel semmi sem igazolja ezt a lépést, felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy változtassák meg döntésüket, és járuljanak hozzá az emberek közötti kapcsolatok előmozdításához Oroszország és az Európai Unió javára" - fogalmaztak.

A nemkívánatos szervezetekről rendelkező törvényt 2015-ben fogadták el. Az orosz főügyészség akkor nyilváníthat nemkívánatosnak egy külföldi vagy nemzetközi szervezetet, ha úgy dönt, hogy tevékenysége veszélyezteti Oroszország alkotmányos rendjét, védelmi képességét vagy biztonságát.

A nemkívánatos szervezetekkel folytatott együttműködésért bűnügyi felelősségre vonás jár.

A kitiltott német szervezetek között van a Forum Russischsprachiger Europäer e.V. (Orosz Ajkú Európaiak Fóruma), a Zentrum für die Liberale Moderne GmbH (Modern Liberálisok Központja Kft.) és a Deutsch-Russischer Austausch e.V. (Orosz-Német Csere Egyesület).


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy kitiltottak Oroszországból három német nem kereskedelmi szervezetet. A főügyészségen közölték, hogy a három szervezet tevékenysége "veszélyt jelent Oroszország alkotmányos berendezkedésére és biztonságára".

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!