India | 2021. 05. 26. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Tömegeket kellett kitelepíteni a koronavírus-járvány sújtotta Indiában kedden a Jaasz ciklon miatt, amely az ázsiai ország keleti partjai felé tart.

A jelenleg a Bengáli-öböl felett pusztító Jaasz várhatóan szerda délután csap le Indiában a keleti Odisa (volt Orisza) és az északkeleti Nyugat-Bengál államokra erőteljes széllökésekkel, amelyek az óránkénti 165 kilométeres sebességet is elérhetik - tudatta az indiai meteorológiai szolgálat, közli az MTI.

Katasztrófavédelmi tisztségviselők újságírókat arról tájékoztattak,

hogy Nyugat-Bengálból már mintegy egymillió, Odisából pedig félmillió embert kellett kitelepíteni.

Kamal Lohan Misra katasztrófavédelmi tisztségviselő azt mondta, az evakuálás a koronavírus-járvány miatt fokozott kihívást jelentett.

A kitelepítetteket maszkkal, kézfertőtlenítőkkel látták el, a személyzet pedig ügyelt arra, hogy az ideiglenes szálláshelyeken betartsák a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Napokkal korábban egy másik erős trópusi vihar, a Tauktae nevű ciklon tombolásakor több mint 150-en haltak meg az ország nyugati partjainál.

Legutóbb tavaly májusban söpört végig nagyobb ciklon a térségen. Az Amphan nevű trópusi vihar India keleti partjain és a szomszédos Bangladesben is nagy pusztítást okozott.

Az ítéletidőben több mint százan haltak meg, és milliók maradtak áram nélkül.

Április és november között gyakran alakulnak ki ciklonok a Bengáli-öböl felett, ezek aztán romba döntött épületeket és elárasztott területeket hagynak maguk mögött, főleg a partvidékek mentén. A legpusztítóbb ciklon 1999-ben csapott le Odisára. Akkor mintegy 10 ezren haltak meg, és 15 milliónyian váltak földönfutóvá.

Korábban hírt adtunk arról, hogy diónyi jéggel és özönvízszerű esővel tarolta le az Alföldet a két szupercella. Vasárnap délután egy gyors mozgású hidegfront haladt át az országon, amely kedvező feltételeket teremtett a forgó zivatarfelhők létrejöttéhez.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy tizenöt halottja van a kongói Nyiragongo vulkán kitörésének. A Nyiragongo vulkántól mintegy tíz kilométerre fekvő Goma városát eddig nagyrészt megkímélte a természeti csapás, a hegyről leömlő, izzó lávafolyamok a jelek szerint megálltak vasárnap a repülőtértől és a városhatártól néhány száz méterre.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!