Magyarország | 2021. 05. 26. – 12:00 |
Fotó: Index

Bár az árfolyam jelentősen változik, és csak az elmúlt napokban 40 százalékot vesztett értékéből, ma már nagyjából százmilliárd forintot ér az a 10 000 bitcoin, amivel Laszlo Hanyecz programozó 2010 májusában két pizzát vásárolt. 

A bányászprogramot író Hanyecz egy bitcoinfórumon tette meg az ajánlatot: 10 000 bitcoint fizetek két pizzáért… mondjuk, 2 nagyért, hogy maradjon másnapra is. Szeretnék rá hagymát, paprikát, kolbászt, gombát, paradicsomot és pepperonit… a szokásos dolgokat, nem kérek rá fura halat vagy bármi ilyet. Jelezz, ha érdekel, megegyezünk - írja az Index.

A Papa John's pizzériától érkező, 41 dollár értékű nagy pizza a világ első kriptovalutás vásárlása volt az akkor egyéves bitcoinnal. 

A történelmi esemény emlékére, illetve a kriptovaluta és a pizza nagy dicsőségére minden év május 22-én ünneplik a bitcoinpizza-napot, és megemlékeznek róla, hogy a magyar származású floridai férfi micsoda magánszigetet és magánrepülőgépet érő vagyont költött el 11 évvel ezelőtt. A pizzériák ezen a napon olcsóbban szállítanak a kriptovalutával fizetőknek.

Nem bántam meg. Nagyszerű dolognak tartom, hogy a bitcoin korai történetének részesévé váltam ezzel. Az emberek ismerik a pizza történetét, mert valahogy mindenki számára könnyen befogadható, és azt mondják: "Ó, istenem, maga elköltött ennyi pénzt!" – mondta Hanyecz a CoinTelegraphnak adott interjúban.

A pizzát eladó Jeremy Sturdivant sem tollasodott meg a tranzakción, körülbelül 400 dollárért adott túl a bitcoinokon.

Senki sem gondolta akkor, hogy egy bitcoin több tízezer dollárt fog érni az évtized végére.

Hanyecz a CoinTelegraphnak elmondta, hogy ma is a bitcoint tekinti az első számú kriptovalutának. A fórumon a pizzavásárlást dokumentáló fotón látható gyermekeinek is elmagyarázta a kriptopénzek működését, és már Amy és Liam is rendelkeznek egy kevés kriptovalutával.

Korábban hírt adtunk arról, hogy zsaroló hackerek kényszerítik ki a kriptopénz-szabályozást. A számítógépes rendszerekbe betörő, ott fájlokat titkosító, és azok visszaszolgáltatásáért váltságdíjat követelő hackertámadások járványszerűen szaporodnak az Egyesült Államokban, de a világ más országaiban.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy hatalmas felfordulást okoz a viccnek indult kriptovaluta. Néhány évvel ezelőtt még viccnek szánták az internetes mémből alkotott dogecoin nevű kriptovalutát, ám az elmúlt időszakban az eszköz hatalmas szárnyalást produkált.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!