Világ | 2021. 05. 26. – 14:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az egész globális pénzügyi rendszer átalakulhat, ha a világ országai széles körben kezdik el bevezetni a jegybankjaik által kibocsátott digitális valutákat – mondják a Fitch Ratings elemzői.

Lehet, hogy végül nem is a kriptovaluták, hanem a jegybanki digitális pénzek formálják át a globális pénzügyi rendszert? - írja az Origo.

Az elmúlt években gyakran felmerült a kérdés, hogy

a decentralizált kriptovaluták képesek lesznek-e alapjaiban átalakítani a pénzügyi rendszert.

Ez a vita egyelőre nincs lezárva, és izgalmas lehetőségeket rejt magában, azonban közben egy másik jelenség is felütötte a fejét.

A központi bankok ugyanis világszerte sorra jelentik be, hogy vizsgálják a saját digitális valuták fejlesztését. 

A tesztelésekben egyébként Kína az áll az élen, de Oroszországban nemrég jelentették be, hogy idén felpörgetik a fejlesztést.

Mellettük a brit és a japán jegybank is vizsgálja a saját digitális valuta kibocsátását, de már a Wall Streeten is egyre többen számolnak azzal, hogy ezek a tervek a jövőben valósággá válnak.

Fontos különbség, hogy míg a kriptovaluták (például a bitcoin vagy az eredetileg viccnek induló dogecoin) mögött decentralizált hálózatok állnak, vagyis az értéküket kizárólag a kereslet és a kínálat alakítja,

addig a jegybankok által kibocsátott digitális valuták sokkal jobban hasonlítanak a hagyományos fizetőeszközökre – csak nincs fizikai megjelenési formájuk.

A Fitch Ratings hitelminősítő elemzői pedig úgy látják, ezek a jegybanki digitális fizetőeszközök alapjaiban alakíthatják át a globális pénzügyi rendszert, ha világszerte elterjednek – írja az RT.com. A szakértők szerint a legfontosabb kérdés az lesz, az országok képesek lesznek-e megfelelően menedzselni a kockázatokat. Ilyen kockázat például a kiberbiztonság kérdése, amely a jegybanki digitális pénzek esetében kiemelten fontos, hiszen egy esetleges kibertámadás akár átfogó gazdasági problémákat is előidézhet.

Mindazonáltal izgalmas lehetőségeket jelentenek a fizetési szolgáltatások felgyorsulásai, valamint az is, hogy a hagyományos bankok mellett más szolgáltatók is komoly szereplőként léphetnek be a versenybe.

Az tehát jól látszik, hogy a jegybankok igyekeznek lépést tartani a digitális változásokkal, azonban a jövő nagy kérdései közé tartozik majd, hogy az államok képesek lesznek-e leküzdeni az új, ma még teljesen ismeretlen kihívásokat is.

Korábban hírt adtunk arról, hogy minden rekordját megdöntötte a bitcoin. A világ legnépszerűbb kriptovalutája a nagybefektetők körében is egyre népszerűbb.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy zsaroló hackerek kényszerítik ki a kriptopénz-szabályozást. Az erre szakosodott bűnözői csoportok megháromszorozták 2019-es eredményüket, és tavaly 350 millió dolláros (mintegy 104 milliárd forint) kárt okoztak.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!