Index.hu
| 2021. 05. 25. – 12:30 | Fehéroroszország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Minszkben elhurcolt fehérorosz újságíró, Raman Prataszevics édesapja nemrég nyilatkozott a Szabad Európának, és azt mondta: véleménye szerint a fehérorosz kormányzat alaposan megtervezte ezt az akciót.

Eközben kiderült az is, hogy Prataszevicsen kívül egy másik újságírót is őrizetbe vettek, valamint hogy az akciót a repülőgépen tartózkodó ügynökök segítették - írja az Index.

Dzmitrij Prataszevics közölte, hogy még ők, a szülei sem tudták,

hogy a fiuk május 23-án utazik vissza Görögországból Litvániába.

Nekünk sem beszélt arról, mikor merre jár. Valószínűleg nem akarta, hogy sokan tudják, éppen hol van – mondta. Korábban ő maga is szolgált katonaként, és úgy látja, hogy ezt az akciót csakis hosszú előkészítés után lehetett végrehajtani.

 Ilyet nem lehet összehozni egyetlen nap, vagy akár több hét alatt – mondta, hozzátéve: véleménye szerint a belarusz különleges erők nem egyedül hajtották végre az akciót.

Elmondta azt is, hogy a fia már hosszú ideje tartott a megtorlástól.

A hatóságok félnek a független újságíróktól, a szólásszabadságtól. Félnek attól, hogy a nemzetközi közösség megtudja, mit művelnek. A gondolkodásuk a múlt században ragadt, talán a kilencvenes évek elején, amikor a Szovjetunió még létezett – ezzel magyarázta, hogy miért tekinthették annyira veszélyesnek a fiát, hogy egy utasszállító gépet katonai erővel leszállásra kényszerítettek.

Raman Prataszevics korábban a Nexta nevű Telegram csatorna főszerkesztőjeként dolgozott, amely az utóbbi hónapokban az egyik legfontosabb ellenzéki csatornaként működött.

A fehérorosz állami média jelentése szerint a Ryanair gépének eltérítésére, amelyen az újságíró utazott, Aljakszandr Lukasenka személyesen adott parancsot.

Egy másik újságírót is őrizetbe vettek a gépen

Hétfőn kiderült, hogy Prataseviccsel együtt egy másik, az ő társaságában utazó újságírót, a 23 éves Szofia Szabegát is őrizetbe vették a belarusz hatóságok a gépen. Ő annak a belarusz egyetemnek, a European Huamanities Universitynek (EHU) a hallgatója, amelyet 2004-ben a fehérorosz hatóságok bezártak, és azóta a litván fővárosban, Vilniusban működik.

Őrizetbe vételét az egyetem közölte, és arra szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy lépjenek fel a kiszabadítása érdekében.

A Ryanair elnöke szerint a KGB is segített

Az ügyben azóta már Michael O’Leary, a Ryanair elnöke is megszólalt. A vezető a kormányzat által támogatott „kalózkodásnak” nevezte a történteket. Állítása szerint Pratasevics összeomlott, amikor megtudta, hogy a gépet leszállítják Minszkben.

Ne tegyétek. Engem meg fognak ölni, menekült vagyok – mondta egy utas szerint.

A gépet a minszki leszállás után ellepték a fegyveresek, és elvitték a két újságírót, és az összes utas bőröndjét átkutatták. Michael O'Leary szerint azonban nem csak ők távoztak a gépről:

Úgy véljük, hogy a belarusz titkosszolgálat, a KGB néhány ügynöke is elhagyta velük együtt a repülőt.

A gépet végül nyolc óra után engedték ismét felszállni.

A történteket azóta már számos politikus elítélte, valamint a litván hatóságok is vizsgálatot indítottak az ügyben.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az EU és a NATO vezetői elfogadhatatlannak nevezték a Ryanair légitársaság "kényszerű" minszki leszállását. A NATO-főtitkár és az Európai Unió intézményeinek vezetői elfogadhatatlannak nevezték a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatának "kényszerű" minszki leszállását, az incidens kivizsgálását követelték, és valamennyi utas szabadon engedésére szólítottak fel.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!