HáziPatika.com

| 2021. 05. 25. – 08:15 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A nyelvünket sok mindenre használjuk, leginkább beszédhez, evéshez és ízleléshez, azonban nagyon kevés alkalommal vizsgáljuk meg a tükörben. Tudjuk egyáltalán, hogyan kell kinéznie egy egészséges nyelvnek? A Schweizer Radio und Fernsehen megadja a választ.

Roland Giger berni fül-orr-gégész szakorvos már az elején tisztázza a kérdést. "Az egészséges nyelvnek halványpiros színe van, felülete ugyanakkor nedves és sima. Az a normális, ha tiszta a rajta lévő réteg, amely befedi." - írja a Házipatika.com.
Az orvos szerint ez tartalmazza az elhalt sejteket, apró élelmiszer-maradékokat és baktériumokat is, melyek a természetes szájflóra részei. "Ez a réteg folyamatosan dörzsölődik az újabb és újabb étkezések alkalmával, így marad meg a tiszta színe." 

"Akik keveset esznek, ne csodálkozzanak, ha a nyelvük fehérebb lesz." A nyelv azonban nemcsak fehér lehet, hanem gyakran ijesztő kinézetű, és sokféle színű, amelyek akár komolyabb betegség jelei is lehetnek. Íme, a színek és a hozzá tartozó betegségek:

  • a barnás nyelv bél- vagy vesebetegséget jelezhet. Persze ha sok kávét iszunk, ne ijedjünk meg a barna nyelvtől.
  • ha mélyvörös színű a nyelvünk, azt általában gyulladás okozza.
  • a fehéres-sárgás elszíneződés mögött is bélbetegség állhat, de érdemesebb gombás fertőzésre gyanakodni, az gyakoribb.
  • a nyelv befeketedik és szemölcsök jelennek meg rajta, ha az ízlelőbimbók túl gyorsan nagyobbodni kezdenek. Ilyen hatást általában antibiotikumok váltanak ki, vagy a legyengült immunrendszer a jele.
  • a vastag fehér bevonat a nyelven gyomor- vagy bélrendszeri betegséget, esetleg gombás megbetegedést feltételez. Az influenza szintén fehér nyelvvel járhat.

Amit magunktól, otthon is elintézhetünk, hogy egy puha fogkefével, finoman lesikáljuk a nyelvünket lefekvés előtt, ha zavar minket a színes lepedék. Azonban ha két hétig nem szűnik meg a szokatlan bevonat, forduljunk orvoshoz.

A gyulladásos megbetegedések (vörös színű nyelv) esetén szintén két hét után kell szakemberhez fordulni, aki a gyulladás okát fogja keresni, mert annak megszüntetése vezet a nyelv gyógyulásához is. Roland Giger fül-orr-gégész azt ajánlja, hogy semmiképpen ne vegyük könnyedén a dolgot, ha a tünetek két hétig sem múlnak el, és alaposan vizsgáltassuk meg magunkat a háziorvosunkkal, vagy azzal a doktorral, akihez beutal bennünket. 


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!