MTI

| 2021. 05. 25. – 13:15 | Csehország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Petr Arenberger cseh egészségügyi miniszter a nap folyamán benyújtja lemondását, a szaktárca irányítását egyik elődje, Adam Vojtech parlamenti képviselő veszi át - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Brüsszelben.

A bejelentésről hírt adó közszolgálati Cseh Televízió felidézte, hogy Petr Arenberger mintegy másfél hónapig állt az egészségügyi tárca élén. Miután átvette a minisztérium irányítását, a prágai sajtó kiderítette, hogy többszörösen nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint amely a vagyonbevallásában szerepel - írja az MTI.

Ezt követően a sajtóban folyamatosan éles bírálatok érték Arenbergert.

"Egész családja nagy nyomásnak van kitéve, ez a távozás legfőbb oka" - mondta Babis cseh újságíróknak. Úgy vélte: Arenberger alábecsülte azt, hogy "a miniszterek vagyonbevallásait és más pénzügyeit sokkal szigorúbban kell megítélni", mint a többi polgárokét.

A cseh sajtó szerint Arenberger, aki korábban a prágai Vinohrady kórház igazgatója volt, csak vagyona egy részét vallotta be. Különösen azt vetették a szemére, hogy kórházigazgatóként a saját kutatócégével kötött szerződést, illetve tulajdonában lévő épületeket adott bérbe kórházának.

Babis elmondta: Arenberger leváltását még nem beszélte meg az államfővel, de úgy véli, Zemannak nem lesz ellenvetése. Az elnök már korábban kijelentette: a tudomására jutott információk alapján nem fogja ellenezni Arenberger leváltását.

Az egészségügyi tárca élére várhatóan visszatér Adam Vojtech, jelenlegi parlamenti képviselő, aki tavaly szeptemberben távozott posztjáról.

Babis elmondta, olyan gyorsan változtak a dolgok, hogy az ügyet még nem tudta részletesen megbeszélni Vojtecchel, aki tavalyi távozását a tárca éléről fáradtsággal magyarázta.

A 2017-ben hivatalba lépett Babis-kormánynak eddig négy egészségügyi minisztere volt.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Csehországban visszavonulóban van a járvány. Legutóbb tavaly augusztus második felében voltak hasonlóak a laboratóriumi szűrési adatok.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 167,1 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!