MTI

| 2021. 05. 24. – 10:00 | Afrika |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Legalább 15 ember meghalt és több száz ház elpusztult a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén szombaton történt vulkánkitörés következtében – közölte a kinshasai kormány szóvivője.

A Nyiragongo vulkántól mintegy tíz kilométerre fekvő Goma városát eddig nagyrészt megkímélte a természeti csapás, a hegyről leömlő, izzó lávafolyamok a jelek szerint megálltak vasárnap a repülőtértől és a városhatártól néhány száz méterre – jelentette a Reuters tudósítója, közli az MTI.

A környező falvakat azonban elérte a láva, s a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a veszély még nem múlt el.

A Nyiragongo a világ egyik legaktívabb vulkánja. A szombat esti kitörés után pánik tört ki a mintegy kétmillió lakosú városban. Emberek ezrei menekültek gyalog a holmijukkal együtt, néhányan a ruandai határon át. A láva elzárta a Gomát az északi városokkal összekötő főutat.

A forgalom összeomlott a metropoliszban és környékén. Sokan megpróbálták elhagyni a várost, mások visszatértek, hogy felmérjék az otthonaikban keletkezett károkat.

A kormányszóvivő szerint kilenc ember a kialakult pánikhoz köthető közlekedési balesetekben halt meg. Négy ember vesztette életét, amikor megpróbált megszökni a helyi börtönből.

Két ember halálra égett.

A Nyiragongo utoljára 2002-ben tört ki. Akkor 250 ember halt meg, és 120 ezren váltak hajléktalanná.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy több mint hat falut kellett kiüríteni erdőtűz miatt Görögországban. Az oltásban mintegy 180 tűzoltó vesz részt, 17 repülőgép és három helikopter segíti őket.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy leomlott a világ egyik leghíresebb természeti látnivalója. Természetes erózió miatt még márciusban összeomlott a Galápagos-szigetek híres sziklaképződménye, a Darwin-boltív.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!