HáziPatika.com

| 2021. 05. 23. – 14:15 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mutatjuk, milyen tünetek figyelmeztethetnek, és arról is szót ejtünk, mit tehetünk a vesék egészségének megőrzéséért.

A vese páros szerv, az alsó bordák alatt, a hát két oldalán helyezkedik el. Bár mindössze öklömnyi méretű, komoly munkát végez: egyebek mellett a szervezet anyagcseréje közben keletkezett vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolításáért, a só- és vízháztartás szabályozásáért, illetve az elektrolitok (kálium, kalcium, magnézium és foszfor) megfelelő szintjének folyamatos fenntartásáért is felelős - írja a Házipatika.com.

Ezek jelezhetnek veseproblémát

Fontos szervről van tehát szó, éppen ezért érdemes figyelmesnek lenni, és azonnal szakemberhez fordulni, ha valamilyen, veseproblémára utaló tünetet észlelünk. Így nagyobb eséllyel előzhetjük meg, hogy állapotunk súlyosbodjon, például vese elégtelenség alakuljon ki. De egészen pontosan milyen panaszok nyomhatják meg a fejünkben a vészcsengőt? Az Easy Health Options gyűjtése alapján például a következők:

  • Állandó fáradtság. Amikor a vesék nem működnek jól, a méreganyagok felhalmozódnak a vérben, emiatt gyengének érezhetjük magunkat, koncentrációs problémáink lehetnek. Ez az egyik ok. A másik, hogy az egészséges vesék egy eritropoetin nevű hormont termelnek, ami segít a vörösvérsejtek képzésében; ha azonban nincs elegendő az említett hormonból, lecsökken a vörösvérsejtek száma, és vérszegénység alakulhat ki. Mivel ilyenkor a szervezet nem kapja meg a szükséges oxigént, a többi között fáradtság és légszomj léphet fel.
  • Viszkető bőr. Ha folyton viszket a bőrünk, a legtöbben arra gondolunk, biztosan csak száraz. Pedig a tünet veseproblémát is jelezhet. Amikor a vérben felhalmozódnak a méreganyagok, az egész testünk viszkethet, illetve kiütések is feltűnhetnek. Ráadásul idővel, ha a vesék nem tudják szinten tartani a szervezetben az olyan fontos ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium, csontbetegség alakulhat ki, amely szintén előidézhet viszketést.
  • Duzzadt arc és lábak. Ha a vesék nem tudják kiszűrni a felesleges mennyiségű nátriumot a vérből, folyadék halmozódhat fel a testben, ami puffadt kezekhez, lábakhoz vagy archoz vezethet.
  • A vizelet színének megváltozása. Ideális esetben a vizelet tiszta és halványsárga árnyalatú, ez azt mutatja, hogy jól hidratáltak vagyunk. Ha sötétsárga vagy borostyánsárga, akkor szinte biztos, hogy több folyadékot kellene fogyasztanunk, de a kávé vagy a tea is eredményezhet sötétebb vizeletet. Amennyiben a vizelet habos, az annak a jele, hogy felesleges fehérjét tartalmaz. Ilyenkor erős a gyanú, hogy valamilyen veseprobléma áll fent.  

A sóval csak mértékkel, a vízzel ne spóroljunk

Bár fontos, hogy a különféle veseproblémákra minél hamarabb fény derüljön, az még lényegesebb, hogy védjük a veséinket, és ezáltal megelőzzük a bajt. Ennek érdekében figyeljünk oda arra, hogy vércukorszintünk mindig kiegyensúlyozott legyen, a cukorbetegség ugyanis növeli a veseelégtelenség kockázatát. A vesék egészségéhez ugyancsak elengedhetetlen az optimális vérnyomás és testsúly fenntartása. Kerüljük a fokozott sóbevitelt. Ha túlzásba esünk, az amellett, hogy közvetlenül is káros hatással van a vesékre, a magas vérnyomás kialakulásában is közrejátszhat. Törekedjünk arra, hogy mindig jól hidratáltak legyünk: igyunk naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot, lehetőleg vizet. Végül, de nem utolsósorban pedig, ha lehet, tartózkodjunk a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók használatától, vagy csökkentsük a minimumra azt. Nagy dózisban a nem szteroid gyulladáscsökkentők csökkenthetik a vesékbe áramló vér mennyiségét.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!