HáziPatika.com

| 2021. 05. 22. – 14:12 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az erős, egészséges emésztőrendszer egész testünk működéséhez fontos. Ennek oka, hogy testünk minden építőköve, a sejtek, szövetek, szervek, csontok és egyebek az emésztőrendszerbe került tápanyagokból épülnek. Ha azt akarjuk, hogy jó legyen az emésztésünk, akkor próbáljuk ki az alábbiakat.

Együnk több erjesztett ételt!

Kimchi, joghurt, savanyú káposzta és egyéb savanyúságok: a bennük lévő élő baktériumkultúrák kifejezetten jót tesznek a gyomor és a belek egészségének. Többek között azért, mert minél több "jó" mikroba van az emésztőrendszerben, annál hatékonyabban képes felvenni az emésztőrendszer az ételekkel bevitt tápanyagokat. Figyeljünk rá, hogy ilyen ételekből mindig pasztörizálatlan változatot vegyünk, mert a pasztőrözés a hasznos baktériumokat is elpusztíthatja - írja a Házipatika.com.

Almaecet

Adjunk egy evőkanál szűretlen, pasztörizálatlan, organikus almaecetet egy pohár vízhez, és igyuk ezt a keveréket minden főétkezés előtt. Segíti és könnyíti az emésztést, gyomorfekélyeseknek viszont nem ajánlott.

Együnk több növényi eredetű ételt!

A növényi eredetű ételeket könnyebb megemészteni, mint az állati eredetűeket, ráadásul több bennük a folyadék és a rost is. Mindkettő nagyon fontos ahhoz, hogy az elfogyasztott ételt megfelelő módon emésszük meg, ez pedig problémátlanul haladjon át az emésztőrendszeren, és ne legyen például székrekedésünk.

Rágjunk alaposan!

Nem véletlenül mondják, hogy az emésztés a szájban kezdődik. A nyálban lévő enzimek kezdik bontatni a szénhidrátokat, tehát a keményítőket és a cukrokat, ezzel tehermentesítve az emésztőrendszert.

Igyunk mentateát!

Segíti az emésztés, megakadályozza az émelygés és az emésztőrendszeri bántalmak kialakulását. Fogyasszuk étkezés előtt vagy étkezés után körülbelül fél órával.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!