Ukrajna | 2021. 05. 22. – 08:08 |
A semmítőszék hatályon kívül helyezte az eljárás előző fokain hozott döntéseket, és lezárta a büntetőeljárást, mivel Nazarov cselekedeteiben szerinte nem volt bűncselekmény. Fotó: pravda.com.ua

Az ukrán Legfelsőbb Bíróság Semmítőszéke felmentette a felelősség alól Viktor Nazarov tábornokot, akit korábban hét év szabadságvesztésre ítéltek egy 2014-ben a Donyec-medencei konfliktusövezetben lelőtt katonai repülőgép félszáz halálos áldozatot követelő tragédiája miatt - számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A Legfelsőbb Bíróság a Telegram üzenetküldő portálon keresztül arról tájékoztatott, hogy a semmítőszék hatályon kívül helyezte az eljárás előző fokain hozott döntéseket, és lezárta a büntetőeljárást, mivel Nazarov cselekedeteiben szerinte nem volt bűncselekmény, adta hírül az MTI.

Ezenkívül a bíróság a döntését még azzal indokolta, hogy téves volt a korábbi bíróságok következtetése, miszerint Nazarov képes lett volna megakadályozni a repülőgép katasztrófáját és a gépen utazó ukrán katonák halálát.

A közvetlenül a Krím félsziget orosz elfoglalása és Ukrajnától való elcsatolása után kezdődött kelet-ukrajnai konfliktus első napjaiban, 2014. június 14-én a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok Luhanszk repülőtere fölött légvédelmi fegyverrel lelőtték az ukrán légierő egy Il-76-os katonai szállítógépét, aminek következtében 49-en haltak meg - idézte fel a hírportál.

Nazarov tábornokot 2017 márciusában hét év szabadságvesztésre ítélték, felelőssé téve őt azért, hogy a térségbe irányította a repülőgépet, holott tudta, hogy a luhanszki repülőtér fölötti légteret rendszeresen lövik az ellenséges erők hordozható légvédelmi rendszerekkel.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!