MTI

| 2021. 05. 21. – 17:28 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának fél évig tartó magyar elnöksége lehetőséget adhat a kelet-nyugati párbeszéd újraindítására - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Hamburgban a testület tanácskozása után.

A miniszter a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy kemény konfliktusok vannak kialakulóban "a politikai Kelet és a politikai Nyugat" között, és a retorika már-már a hidegháborút idézi, adta hírül az MTI.

Ebben a helyzetben felértékelődik Magyarország "keleti és nyugati irányba való tárgyalóképessége", és a keleti és nyugati országokat egyaránt összefogó ET fő döntéshozó testületének vezetőjeként "platformot biztosíthat a kölcsönös tiszteleten, és remélhetőleg minél inkább a kölcsönös bizalmon is alapuló párbeszédhez" - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter rámutatott, hogy a Európa Tanács munkájában az Európai Unió valamennyi tagállama mellett például Oroszország és Törökország is részt vesz, így Magyarország a Miniszteri Bizottság elnöki tisztségét betöltve "jószolgálati nagykövetként, a párbeszéd lehetőségének biztosítójaként" hozzájárulhat a feszültség enyhüléséhez.

A testület hamburgi ülésén Németországtól átvett elnökség programjáról kiemelte, hogy Magyarország a történelme és fekvése, különösen pedig a határon túli magyar közösségek miatt "különösen érzékeny" kérdésként kezeli a nemzeti kisebbségek jogainak ügyét. Ezért a kisebbségi jogok érvényesülésére, tiszteletben tartására és fejlesztésére komoly hangsúlyt helyez a magyar elnökség.

A program egy további kiemelt eleme a vallási közösségek védelme - tette hozzá Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy míg Magyarországgal szemben "teljesen igazságtalan" volt az antiszemitizmus számos alkalommal felmerült vádja, a napokban éppen "Nyugat-Európa utcáin zajlanak antiszemita tüntetések".

Hozzátette, hogy a keresztényellenes jelenségek is "igen erőteljesen aggasztóak", így mind a zsidó, mind a keresztény közösségek védelme egyre fontosabb lesz a jövőben.

A 47 európai országot összefogó ET saját meghatározása szerint "a földrész vezető emberi jogi szervezete". Szószólója a szólásszabadságnak és a média szabadságának, a gyülekezési szabadságnak, az egyenlőségnek és a kisebbségek védelmének, és segíti tagjait a többi között a korrupció ellen harcban és a bírósági reformokban. Az 1949-ben alapított szervezet alkotmányjogi szakértőkből álló csoportja, a Velencei Bizottság jogi tanácsokkal segít országokat az egész világon.


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!