MTI

| 2021. 05. 21. – 17:16 | Kárpátalja |
A kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek, intézmények képviselői, megkoszorúzták Esze Tamás kuruc brigadéros emléktábláját. Fotó: karpataljalap.net

Hirdetés

A Rákóczi-szabadságharc kezdetét jelentő 1703. május 21-i zászlóbontásra emlékeztek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet felhívására a Beregszász környéki magyarok.

A mezővári református templomban megtartott áhítatot követő rövid kulturális műsor keretében sor került a II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Bercsényi Miklós gróf által kiadott brezáni kiáltvány felolvasására, végezetül pedig a résztvevők, köztük a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek, intézmények képviselői, megkoszorúzták Esze Tamás kuruc brigadéros emléktábláját, közölte az MTI.

Barta József, a KMKSZ alelnöke aláhúzta, hogy a magyar nemzet ma is küzdelmet folytat a kisebbségi helyzetbe szorult magyarok megmaradásáért, szülőföldön való boldogulásáért. "Nekünk is folytatnunk kell a küzdelmet az anyanyelven való oktatás lehetőségének megmaradásáért, illetve az anyanyelv használatáért" - emelte ki a politikus.

Orosz Ildikó, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke újságíróknak elmondta, hogy immár öt éve Beregszász városnapját is a jeles megemlékezéshez időzítik, de idén a karanténkorlátozások miatt elmarad a hagyományos népünnepély.

A Rákóczit, Esze Tamást és a kurucokat megjelenítő hagyományőrzők - a beregszászi magyar színház színészei, hagyományőrzők és népzenészek - lovas szekerei Mezőváriból útban Beregszász felé megálltak Borzsova és Nagymuzsaly községek központjában is, ahol a helyi lakosok érdeklődése mellett szintén kibontották a Nagyságos Fejedelem zászlait. A megemlékezés Esze Tamás beregszászi mellszobrának csöndes koszorúzásával zárult.


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!