MTI

| 2021. 05. 21. – 17:23 | Kárpátalja |
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége megdöbbenését fejezte ki, amiért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Donyec-medencei helyzettel hozza összefüggésbe a kárpátaljai magyarokat. Fotó: Internet

Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége megdöbbenését fejezte ki, amiért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Donyec-medencei helyzettel hozza összefüggésbe a kárpátaljai magyarokat.

A KMKSZ elnöksége nyilatkozatban üdvözölte azt, hogy Zelenszkij második évértékelő beszédében nem feledkezett meg az országban élő nemzeti kisebbségekről, külön kiemelve a kárpátaljai magyarságot, közölte az MTI.

"Mindazonáltal megdöbbentőnek tartjuk, hogy az ország első embere beszédében a Donyec-medencei helyzettel hozta összefüggésbe maroknyi közösségünket, tovább erősítve ezzel a többségi társadalomban az elmúlt években lábra kapott magyarellenes hangulatot"

- fogalmaz a dokumentum.

A KMKSZ nyilatkozata rámutat, hogy az állampolgárság és a nemzetiségi hovatartozás két külön kategória. "A magyar kisebbség lojális az ukrán államhoz, és 2017-ig nemzeti önazonosságának megőrzését az ország vezetése is törvényileg garantálta" - áll a nyilatkozatban. A kárpátaljai magyarság helyzetének rendezését továbbra is szerzett jogainak helyreállításában és azok betartásában látja a legnagyobb magyar érdekvédelmi szervezet elnöksége.

Az ukrán elnök halaszthatatlan jelzéssel ellátott, Ukrajna őshonos népeiről benyújtott törvénytervezetét "előremutatónak tartja" a KMKSZ. Ugyanakkor felhívja az illetékesek figyelmét, hogy az őshonos népcsoport fogalmának és jogainak definiálásakor vegyék figyelembe az idevágó nemzetközi gyakorlatot, a Velencei Bizottság ajánlásait, s a diszkriminációmentesség követelményeit is.

A nyilatkozat rámutat, hogy

"a Kárpátalja területén több mint ezeregyszáz esztendeje letelepedett magyarságot is megilleti a jog, hogy Ukrajna őshonos népei között tartsák számon".

A KMKSZ ezért ismételten felkéri az illetékeseket, hogy "döntésük meghozatalakor ne hagyják figyelmen kívül a történelmi tényeket".

A törvénytervezet 1. cikke csak az Ukrajna területén kívül saját államalakulattal nem rendelkező népeket ismeri el őshonosoknak.


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!