Hirado.hu
Megosztás


Mintegy 60 ezer fős titkos hadsereg hajt végre belföldi és külföldi műveleteket a Pentagon számára.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium bizalmas projektjének célja az Egyesült Államok biztonságát fenyegető veszélyek csökkentése - írja a Hirado.

Az Independent adatai szerint a haderő körülbelül tízszer akkora, mint a CIA titkos egysége, tagjai pedig katonák, civilek és vállalkozók is lehetnek, akik titokban végzik a dolgukat,

közülük többen a világ vezető vállalataiba is beszivárognak.

Egy meg nem nevezett hírszerzési tiszt elmondása alapján a titkos személyek a Pentagon által az elmúlt 10 évben kifejlesztett "aláíráscsökkentés" fedőnévre keresztelt program ügynökei, akik fizikai és online térben is egyaránt tevékenykednek, hamis személyazonossággal.

A titkos csapat a kongresszus tudta nélkül látja el feladatait.

Azt nem tudni, valójában hány ország jelent potenciális veszélyt az Egyesült Államokra, ezek között viszont biztosan ott van Észak-Korea, Oroszország és Irán is. A rejtett program költségvetése állítólag 900 millió dollár.

Nem mindig maradnak titokban

Bár az ügynökök legtöbbször végig sikeresen árnyékban maradnak, akadnak esetek, amikor kézre kerülnek. 2013-ban például az orosz titkosszolgálat a CIA munkatársának leleplezéséről számolt be. Az ügynök neve Ryan Fogle volt, akit azért tartóztattak le, mert állítólag egy orosz hírszerző tisztet próbált meg bevonni egy ügybe.

Ez időtájt az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozta, hogy egyik dolgozóját őrizetbe vették, de a letartóztatás okát nem erősítette meg. Egy orosz kém szerint abban az évben nem Fogle volt az egyetlen CIA ügynök, aki a keleti nagyhatalom kezére került.Forrás