Oroszország | 2021. 05. 20. – 10:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Oroszország kész bármely kérdést megvitatni az Egyesült Államokkal kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd keretében – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán este Reykjavíkban, első négyszemközti találkozóján amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

„A mi álláspontunk nagyon egyszerű: hajlandóak vagyunk kivétel nélkül mindent megvitatni, azzal hogy a párbeszéd őszinte, tényszerű és persze kölcsönös tiszteleten alapul”  – mondta az orosz tárcavezető, közli az MTI.

Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-amerikai viszony sokban meghatározza a nemzetközi helyzetet.

Mint mondta, Moszkva és Washington között ugyan komoly nézeteltérések vannak a nemzetközi helyzet megítélésében, ennek ellenére a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére fognak törekedni.

„Kiszámítható, stabil kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal, úgy gondoljuk ez nemcsak a mi népünknek, de Oroszország népének is jó, sőt az egész világnak is” – fogalmazott Blinken.

Kiemelte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok érdekei sok területen egybe esnek és ezért az amerikai kormány az együttműködés javítására fog törekedni a többi között a koronavírus elleni küzdelem, a klímavédelem, Irán és Észak-Korea nukleáris programja, valamint az afganisztáni rendezés ügyében.

„Úgy véljük, ha az Egyesült Államok és Oroszország vezetői az összefogás szellemében együtt tudnak működni, úgy népeink és a világ is nagyobb biztonságban lesz. Mi erre törekszünk” – hangsúlyozta Blinken.

„Ugyanakkor nem titok, hogy köztünk ellentétek is vannak. És ami ezeket a nézeteltéréseket illeti, Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek már tudtára adta, hogy amennyiben Oroszország agresszívan viselkedik ellenünk, partnereink, illetve szövetségeseink ellen, úgy arra válaszolni fogunk” – hangsúlyozta az amerikai tárcavezető. Hozzátette, hogy Biden elnök szóval és tettel már bebizonyította ezt, de nem a feszültség elmérgesítése végett, hanem Washington nemzeti érdekeinek védelmében.

Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok eltekintett attól, hogy

szankciókkal sújtsa az Északi Áramlat 2 földgázvezeték kivitelezőjét és a kivitelező konzorcium vezérigazgatóját.

Hozzátette, hogy országa továbbra is ellenzi a Balti-tenger fenekére fektetett vezetékrendszer elkészültét, amelyen keresztül az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével szállítják Németországba.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a találkozót követően közölte, hogy Blinken a megbeszélésen Paul Whelan és Trevor Reed amerikai állampolgárok szabadon engedését követelte, akiket Washington szerint Moszkva jogtalanul tart fogva. Az amerikai tárcavezető emellett

aggályát fejezte ki a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészsége, valamint az orosz hadsereg Ukrán határ mentén folytatott tevékenysége miatt is.

Lavrov és Blinken az izlandi fővárosban az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén vesznek részt, aminek keretében kétoldalú találkozót is tartanak.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az Egyesült Államok "nemzeti érdekeire" hivatkozva lemondott az Északi Áramlat-2 gázvezeték kivitelezőjére és annak vezérigazgatójára kiszabott szankciókról. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy "a vállalat és annak vezérigazgatója, Matthias Warnig, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, büntetőintézkedésekkel sújtható tevékenységet folytattak, de az Egyesült Államok nemzeti érdeke, hogy lemondjon a szankciókról".

 

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!