Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A család a társadalom legfontosabb megtartó láncszeme. Ez az a kis közösség, ahol meghallgatnak, megerősítenek, szeretnek minket, és ahol mi is igazán szerethetünk. Egy nagycsaládra ez fokozottan érvényes. A több gyerek semmiképp sem azt jelenti, hogy miattuk a szülőknek le kell mondaniuk valamiről.

Ellenkezőleg: általuk sokkal több pluszt kaphatnak, ami megerősítheti őket. Ha pedig a házastársak jól szervezik a közös életüket, akkor szakmailag is sikeresek lehetnek... Ebben is példát mutat a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesület (KMNE) civil szervezet elnöke, Tarpai József és felesége, Zsuzsa, akik öt leánygyermek boldog szüleiként fontos közösségépítő szerepet is felvállaltak.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) 2012-ben indult útjára azzal a céllal, hogy egyesítse és támogassa szűkebb pátriánk nagycsaládjait. Az eltelt évek alatt számos családbarát programot valósítottak meg, emellett anyagi és szellemi támogatást is nyújtanak tagcsaládjaiknak. Teszik mindezt keresztényi lelkülettel, a hit értékeit szem előtt tartva. Ezúttal Tarpai Józseffel beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Az indulásról, indíttatásról…

– Beregszászban születtem, az általános iskoláimat is itt kezdtem el, majd egy ungvári szakközépiskolában érettségiztem, aztán az Ungvári Nemzeti Egyetem jogi karán diplomáztam. Időközben a Pécsi Tudományegyetemen földrajz szakon szereztem doktori fokozatot. Ez hozzásegített ahhoz, hogy mélyebben belelássak a turizmus világába, amellyel azóta is foglalkozom.

– Miért épp a jogot választotta anno?

– Mindig is nagyon vonzott ez a szakma. Már a középiskolában érdekelt, hogyan működik az állam, hogyan lehet jól kormányozni, milyen szerződéseket kell kötni egy-egy sikeres üzlethez. Az egyetem elvégzését követően Kijevben szerettem volna doktori diplomát szerezni, azonban épp akkor zajlott az országban a narancsos forradalom… Végül Magyarországon doktoráltam, majd felkérésre a Nyíregyházi Egyetemen tanítottam jogot. Emellett úgy döntöttem, hogy mélyebben beleásom magam a turisztika világába is, hiszen Kárpátalja fejlesztési stratégiájában nagyon fontos szerepet játszik ez az ágazat.

– A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi és Turizmus Tanszékének tanáraként milyen tapasztalatai vannak?

– Itt teljes mértékben felnőttként kezeljük a hallgatókat, akik tudják, hogy mit akarnak, és miért jelentkeztek erre a képzésre. Ennek fényében mondhatom, hogy pozitív tapasztalataim vannak: diákjaink többsége mindent megtesz azért, hogy elérje a kitűzött célt. Óráinkon megismerhetik Kárpátalja, Ukrajna, majd a Kárpát-medence turizmusát.

– A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnökségi tagjaként szintén rálátása van vidékünk turisztikai helyzetére.

– 2014-ben kirobbant Kelet-Ukrajnában a máig tartó háború. Ennek következtében lecsökkent a hozzánk érkező magyarországi turisták száma, valamint a belföldi turizmus is megtorpant. Hogy összefogjuk és segítsük a kárpátaljai magyar turisztikai élet szereplőit, megalapítottuk a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácsot. Kezdetben szakmai programokat, vendéglátói és idegenvezetői tanfolyamokat, továbbképzéseket szerveztünk. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy jelenleg körülbelül négyszáz taggal rendelkezünk. Egyébként taggá válhat bárki, aki idegenforgalommal foglalkozik, így például a falusi vendéglátók, panzió-, étterem-, illetve szállodatulajdonosok, borászok, idegenvezetők. A járványhelyzet természetesen nem tesz jót az ágazatnak, hiszen a panziókat, pihenőhelyeket, éttermeket be kellett zárni, de reménykedünk a jobb jövőben.

– A tavalyi év során megválasztották a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnökévé.

– Az egyesületet kilenc évvel ezelőtt alapítottuk harmincnégy tagcsaláddal. Ma már körülbelül kilencszáz tagcsaládunk van, ami egy óriási élmény a számunkra. Évente több programunk is van, ilyen a sportnap, a gyalogtúra, megszervezzük az édesanyák hetét, a házaspárok hétvégéjét, kamaszprogramjaink vannak, sokrétű a tevékenységi körünk. A programjaink többségét a felújított Vadvölgy panzióban tartjuk, ahol gyönyörű környezetben töltődhetnek fel a családok. Emellett, ha igény van rá, gazdaságilag és szociálisan is támogatjuk családjainkat.

– Hogyan tudják a jelenlegi helyzetben segíteni, megerősíteni a családokat?

– Természetesen támogatjuk egymást, szervezetünk szó szerint olyan, mint egy nagy család. Az anyagi támogatások mellett például online vetélkedőt is szerveztünk, amely szintén összehozza és erősíti a tagokat. Tagcsaládjainkkal megbeszéljük a problémákat, hogy milyen nehézségek merültek fel, mire van szükség, közösen szervezzük a programjainkat is. És nagyon fontos, hogy mindezt a keresztény értékek mentén tesszük, hiszen a hitbéli megerősítés egyik alapelvünk. Programjainkon rendszerint részt vesznek a különböző egyházak képviselői, akik áldásukkal kísérik utunkat.

– Meséljen kicsit családjáról.

– Jómagam is nagycsaládban élek, feleségemmel öt leánygyermek boldog szülei vagyunk. A legnagyobb 16, a legkisebb 3 éves. Egy-egy kirándulás vagy biciklitúra velük igazán feltölt energiával. Sajnos a munka mellett egyre kevesebb idő jut arra, hogy közösen eltöltsünk egy tartalmas napot, de mindig kihozzuk a lehetőségeinkből a maximumot. Büszkék vagyunk a lányainkra.

– További tervek…

– Mindig is nagy álmom volt, hogy Kárpátaljának legyen egy turisztikai útikönyve, ezen dolgozom már két éve, és ha Isten segít, nemsokára meg is jelentethetjük a kiadványt. A nagycsaládosok egyesületében pedig próbálunk minél több színes programot megvalósítani, ami segít megtartani tagcsaládjainkat, illetve mások számára is vonzóvá teszi egyesületünket.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita