Magyarország | 2021. 05. 19. – 08:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A magyarok méltán lehetnek büszkék arra, hogy egyre inkább egységesnek tekinthető a nemzet - hangoztatta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyarország Barátai Alapítvány kétnapos online konferenciájának keddi, második napján.

Potápi Árpád János azt mondta, ez még akkor is így van, ha bizonyos politikai erők próbálják úgy beállítani a kabinet eredményeit, mint hogyha azok a pénzek "elherdálását" jelentenék - írja az MTI.

"Mindannyian büszkék lehetünk" arra, amit a magyar kormány az elmúlt 11 évben elért - hangoztatta.

A hazaszeretet, a nemzeti önbecsülés nem idejétmúlt fogalmak - vélekedett az államtitkár, kiemelve: úgy gondolják, a társadalom családokból áll. Próbálnak a fiatalok elé példaképeket állítani - tette hozzá.

Ha van egy értelmes cél, sok magyar felsorakozik a támogatására, ha valaki bajba jut, a magyarok gyorsan a segítségére sietnek - mondta Potápi Árpád János.

Közölte, hogy a Kárpát-medencében 12,5-13 millió magyar él, míg a diaszpórában 2-2,5 millió. A diaszpóra legnagyobb közössége az Egyesült Államokban lakik, de sok más helyen is jelentős a magyarok létszáma, például Kanadában, Ausztráliában, Németországban vagy Franciaországban - sorolta. Megjegyezte, hogy államtitkársága szinte napi kapcsolatban áll a diaszpóraszervezetekkel.

A magyaroknak az az elsődleges, hogy megőrizzék az identitásukat, amelynek egyik legfontosabb alapja a nyelv. A magyarság elsősorban nem származás kérdése, hanem egy kultúra vállalása - hangoztatta.

Az államtitkár azt mondta, hogy a trianoni traumát máig nem tudták rendezni magukban a magyarok.

Kijelentette, hogy 2010 és 2014 között olyan szimbolikus jelentőségű jogszabályokat fogadtak el Magyarországon, amelyek azóta is a nemzetpolitika alapját képezik. Ilyen volt például a nemzeti összetartozás napjáról szóló döntés, de megszavazták a kettős állampolgárságról szóló törvényt is.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy 2014-ben és 2018-ban a nem Magyarországon szavazók óriási többsége voksolt rájuk. Így hálálták meg a polgári kormány erőfeszítéseit - vélekedett.

Korábban hírt adtunk arról, hogy több mint 2,5 milliárd forint keretösszeggel közzétették a kárpátaljai szociális programcsomag idei felhívásait - jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Potápi Árpád János kiemelte: a határon túli magyar közösségek közül a kárpátaljai nemzetrész van a legnehezebb helyzetben a 2010-es évek közepe óta.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy hétfőtől jelentkezhetnek oltásra a külföldön élő magyarok. Regisztrálni a Vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet, és immár azoknak is adott a lehetőség, akik nem rendelkeznek magyar TAJ-számmal.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!