Németország | 2021. 05. 19. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Betiltottak három egyesületet Németországban és rendőri műveletet indítottak felszámolásukra a terrorista szervezetként nyilvántartott Hezbollah libanoni síita mozgalom támogatása miatt – közölte szerdán a szövetségi belügyminisztérium.

A betiltott egyesületek az állításukkal szemben nem libanoni segélyprojektekre gyűjtöttek pénzt, hanem a mártírnak tekintett elesett Hezbollah-harcosok hozzátartozóinak - írja az MTI.

A Hezbollah fiatal követői így annak tudatában foghatnak fegyvert Izrael ellen,

hogy ha meghalnak, családjuk anyagi segítséghez jut, ami emeli a terrorszervezet híveinek harci kedvét

– indokolta a minisztérium az intézkedést.

„Németországban nem lesz biztonságban, aki a terrort támogatja, és akármilyen álcában jelenik is meg, országunkat nem használhatja visszavonulási terepként”
– emelte ki a tárca vezetője, Horst Seehofer.

Sajtójelentések szerint az egyesületek felszámolására szerdán egyszerre nyolc tartományban kezdtek házkutatásokat.

A Hezbollah Izraelt bombamerényletekkel és rakétatámadásokkal terrorizáló katonai szárnyát 2013-ban sorolták a terrorszervezetek közé Németországban, 2020-ban pedig a politikai szárnyát is betiltották és felszámolták.

A szélsőséges síita iszlamista mozgalomnak nagyjából 1050 követője van Németországban

a belső elhárításért felelős szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, 2020-as becslése szerint.

Németországban 5,3-5,6 millió muszlim vallású ember él, ami a 83,1 milliós lakosság 6,4-6,7 százaléka. Legnagyobb csoportjuk - mintegy 45 százalékuk – szunnita török.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Németország választások előtt, az uniópártok népszerűsége pedig negyedév alatt eddig sosem látott mértékben csökkent. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) belviszálya pedig még inkább alátámasztja, hogy Németország európai vezető szerepe megkérdőjeleződni látszik.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!