HáziPatika.com

Megosztás


A megfelelően működő emésztést sokan magától értetődőnek veszik - egészen addig, míg nem akad valamilyen problémájuk. Puffadás, gyomorfájás, savasodás, székrekedés, hasmenés - mind megúszhatjuk, ha rendszeresen használjuk az alábbi fűszernövényeket.

Rozmaring

A rozmaringot régóta használják a népi gyógyászatban emésztési problémák orvoslására. Segít ellazítani az emésztőrendszer izmait, és görcsoldó hatású, emellett a gyomorfekély kialakulását is akadályozza - írja a Házipatika.com.

Citromfű

A citromfű a mentafélék családjába tartozik, és nagyon hatékony puffadás, fokozott gázképződés és emésztési nehézségek miatti hasfájás esetén is. Segíthet enyhíteni az emésztőrendszeri görcsöket, és baktériumölő hatása is van.

Borsmenta

A borsmenta serkenti a gyomorsav termelődését, ezáltal emésztéskönnyítő hatású, emellett kutatások szerint hatékonyan pusztít el bizonyos, az emésztőrendszerre káros baktériumokat is. Segít ellazítani az emésztőrendszer sima izmait. Fontos, hogy gyerekek számára fogyasztása nem ajánlott.

Szent bazsalikom

A szent bazsalikom, más néven tulsi évszázadok óta szerepel számos népcsoport házi patikájában mint emésztőrendszeri gondok ellen bevethető természetes orvosság. Görcsoldó hatású, segít gátolni a felfúvódást és megvédeni a gyomorsavat az irritációtól.

Petrezselyem

A petrezselyem antibakteriális hatású,  a petrezselyemtea fogyasztása csökkenti az emésztési problémák kialakulásának esélyét. A petrezselyem kivonata megakadályozhatja, hogy a gyomorban elszaporodjon a Heliobacter pylori nevű baktérium.

Oregánó

Segít az emésztési zavarok enyhítésében, serkenti az epe termelődését, így támogatja a zsírok felszívódását és megemésztését. Emellett megakadályozhatja a baktériumok, vírusok, illetve féregfélék elszaporodását a bélrendszerben.