Spanyolország | 2021. 05. 18. – 11:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Több mint ötezerre nőtt azon migránsok száma, akik az utóbbi 24 órában illegálisan átjutottak Marokkóból az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére – közölte a helyi sajtó keddre virradóra.

A menedékkérők közül 1500-an fiatalkorúak - írja az MTI.

A csendőrség hétfő esti közlése még 2700 illegális bevándorlót,

köztük mintegy hétszáz gyereket említett, ami így is rekordnak számít Ceutában.

A hivatalos tájékoztatás szerint a több csoportban érkező határsértők Benzu és Tarajal településeknél – az apályt kihasználva – a tenger felől úsztak vagy eveztek át kisebb gumicsónakokkal, tutajokkal a marokkói partszakaszról a spanyol területre, és voltak, akik átmásztak a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón.

Legalább egy ember életét vesztette az átkelés során.

A spanyol sajtó arról számolt be, hogy az exklávé befogadóközpontja teljességgel túlzsúfolt, számos migráns pedig a 85 ezer lakosú város utcáin barangol. A Ceutában található spanyol katonai bázis logisztikai segítséget ajánlott a városi hatóságoknak és fokozta a létesítményeinek védelmét. A madridi kormány 200 rendőrt küld Ceutába a rendfenntartásra.

Nem megerősített sajtóértesülések szerint további menedékkérők keltek útra Ceuta felé Tanger városa felől.

Spanyol sajtóbeszámolók szerint a tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége adott lehetőséget,

amelyet a lapok szándékosnak tartanak és egy diplomácia konfliktussal magyaráznak.

Ugyanis egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

A marokkói kormány a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek tartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is.

Korábban hírt adtunk arról, hogy azért lőtte agyon egy szülinapi buli résztvevőit egy férfi a múlt hétvégén az egyesült államokbeli Colorado Springsben, mert őt nem hívták meg. Az elkövető, a 28 éves Teodoro Macias barátnője, Sandra Ibarra a születésnapját ünnepelte családja körében vasárnap.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Joe Biden mégis megemelte a befogadható migránsok létszámát. 62 500 főre megemeli az idei pénzügyi évben az Egyesült Államok által befogadható migránsok létszámának felső határát - jelentette be Joe Biden amerikai elnök.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!