Magyarország | 2021. 05. 18. – 08:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ha szeretnénk, hogy a májunk egészséges legyen és megfelelően működjön, nagyon fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk. Éppen ezért az alábbi ételek fogyasztását érdemes kerülni vagy legalábbis minimálisra csökkenteni.

Zsíros ételek

A gyorsételek, olajban, zsírban sült élelmiszerek gyakori fogyasztása kifejezetten ártalmas a májunk számára. Gátolják a szerv megfelelő működését, gyulladáskeltők, és májzsugor (cirrózis) kialakulásához vezethetnek, így érdemes ezeket ritkán és kis mennyiségben enni - írja a Házipatika.com.

Cukor

A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek szintén nem tesznek jót a májunknak. A szerv egyik fontos feladata, hogy a bevitt cukrot zsírrá alakítsa, és ha túl sok zsírt termel, akkor ez elkezd lerakódni a belő szerveken és a hason is. Ez egy újabb ok arra, hogy a cukorfogyasztással mértékletesek legyünk.

Túl sós ételek                  

Tény, hogy szervezetünknek az egészséges működéshez szüksége van sóra, csak éppen nem akkora mennyiségre, amekkorát a legtöbben táplálkozással bevisznek. A túl sok só fogyasztása hosszú távon károsítja a májat, éppen ezért amellett, hogy mértéktartóan sózzuk az ételeinket, érdemes kerülni az előre csomagolt felvágottakat, a konzerveket, gyorsfagyasztott készételeket, instant leveseket is.

Alkohol

A legtöbben szerencsére tisztában vannak azzal, hogy a túl sok alkohol fogyasztásának májkárosító hatása van. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy már a mérsékelt italozás sem egészséges a szerv számára, ezért minden helyzetben érdemes megfontolni az alkoholmentes italok előnyben részesítését.

Előre csomagolt élelmiszerek, rágcsálnivalók

A csipszek, csomagolt pattogatott kukoricák, krékerek nagyon sok sót, mesterséges adalékanyagot és zsiradékot tartalmaznak, ezért rendszeres fogyasztásuk májkárosító hatású. Helyettük sokkal jobban járunk némi nyers zöldséggel, gyümölccsel vagy olajos maggal.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES