Magyarország | 2021. 05. 17. – 20:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A bütykök nemcsak fájdalmasak és kényelmetlenek, de az életminőségre is hatással lehetnek. Kialakulásukat nem minden esetben lehet megakadályozni, de a zsugorításukra léteznek természetes és hatékony módszerek.

Egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság csaknem fele megtapasztalja a bütykösödéssel járó kellemetlenségeket élete során - a nők kicsit gyakrabban. A bütykösödés hátterében állhat öröklött hajlam is, de leginkább a nem megfelelő lábbeli viselése idézi elő a fájdalmas kinövéseket. Lássuk, mit tehetünk a jelenség ellen! - írja a Házipatika.com.

Le a cipőkkel!

Amikor csak tehetjük, járjunk mezítláb! Ezzel megerősíthetjük a lábfej izomzatát, és a lábujjcsontot is segít visszairányítani a megfelelő helyre. Emellett megkönnyebbülést is hoz a lábnak.

Erősítsük az izmokat!

A lábfej izmainak megerősítése is enyhítheti a bütyökfájdalmat. Álljunk egyenesen, és nyomjuk a lábujjainkat 10 másodpercre a talajnak anélkül, hogy felemelnénk a sarkunkat. Ezután emeljük fel őket, és maradjunk így újabb 10 másodpercig. Ismételjük ötször egymás után. Az is jó ötlet, ha egy földre tett törölközőt próbáljuk "megmarkolni" a lábujjainkkal többször egymás után.

Erős paprikával a fájdalom ellen!

Meglepő lehet, de némi erős paprikával is segíthetünk a bütyökfájdalmon. A paprikában lévő gyulladáscsökkentő anyagok ugyanis serkentik a vérkeringést.

Hatékony megoldás lehet az is, ha a paprika levét 1:2 arányban olívaolajjal keverjük el, a keveréket pedig alaposan bemasszírozzuk. Ha csíp, mossuk le, és a következő alkalommal kisebb mennyiségű paprikával próbálkozzunk.

Jegeljük a fájdalmat!

A jegelés is segíthet enyhíteni a bütyök fájdalmát és gyulladását. Néhány jégkockát tegyünk nejlonzacskóba, majd csavarjuk törölközőbe, és 10-20 percig ezzel hűtsük az érintett területet napi 1-2 alkalommal.

A ricinusolaj is segíthet

Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, illetve mikrobaölő hatása miatt ricinusolajjal is kezelhetjük a bütykeinket. Egy ricinussal átitatott rongydarabot tegyünk a bütyökre, majd a lábfejet tekerjük törölközőbe, és pihenjünk így 15-20 percig. Ismételjük meg naponta 1-2 alkalommal.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES