Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 16. – 12:33 | Kárpátalja |

Hirdetés

Ezúttal szeretném felhívni a termelők figyelmét az uborka legelterjedtebb betegségeire, ami lényegesen befolyásolja a terméshozamot.

Lényegében eddig a fóliában még nem jelentenek nagy veszélyt a betegségek, mert még nem voltak jelen azok a tényezők (hőmérséklet, relatív páratartalom), amelyek lényegesen befolyásolják a betegségek elterjedését.

Eddig csak lényegében a fuzáriumos betegségek jelentek meg, elsősorban ott, ahol hosszú évek óta csak uborkát termesztenek (monokultúrás termesztés). Ugyanis itt halmozódtak fel a betegségeket okozó tényezők.

A legelterjedtebb és legveszélyesebb az úgynevezett verticilium – gyökérrothadást okoz, ami a gyökérnyaknál jelenik meg és elhaláshoz vezet. A növények elpusztulnak, mivel a tápanyag nem jut el a növény többi részéhez.

Ha már megjelent a betegség, akkor kénytelenek vagyunk ellene védekezni. Igaz, a védekezés nem olcsó mulatság, mert egyszerre három különböző vegyi összetételű és hatásspektrumú vegyszert kell használnunk, pl. Fundasol 0,1% + Previkur 0,1% + Ditane M45 0,2%, amit a csepegtetőrendszeren keresztül adagoljunk. A legolcsóbb megoldás a kultúrák cseréje a fóliában.  

A másik nagyon veszélyes betegség a levél felületén jelenik meg, az úgynevezett baktériumos szögletes levélfoltosság. A betegség megjelenésének első tüneteinél azonnal el kell kezdeni a védekezést. A leghatásosabb gombaölő szerek a réztartalmú vegyszerek, pl. a Champion 0,3%, Cosajd 0,2% vagy a Kasumin antibiotikum 0,3% használható.

Egyik legelterjedtebb és legpusztítóbb betegség az uborkánál a peronoszpóra, ami napok alatt elpusztíthatja az egész állományt, ha nem időben és hatékonyan védekezünk ellene. A betegséget nem nehéz felfedezni még szabad szemmel sem. Eleinte sárga foltok jelennek meg a leveleken, ami nagyon gyorsan terjed és összemosódik, az egész levélfelületet ellepi. A levelek elszáradnak és a növények elpusztulnak.

Nagyon sok gombaölőszer áll rendelkezésünkre a peronoszpóra elleni védekezésre, pl. Ridomil Gold, Cursate-R, Acrobat, Infinito, Consento. A felsorolt gombaölőszerek kettős hatással rendelkeznek (kontakt és szisztemikus), vagyis megóvják a növényt akkor is, ha már megjelent a betegség első tünete. De ne felejtsük el: a betegségeket mindig meg kell előzni (preventív) megelőző permetezéseket kell végezni. A gombaölőszereket úgynevezett rotációs formában kell használnunk, pontosabban mindig más kémiai összetételű és más hatásspektrumú szert alkalmazzunk. Ezzel megelőzzük a rezisztencia (ellenállóképesség) kialakulását és növeljük a gombaölő vegyszerek hatékonyságát.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 19. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!