HáziPatika.com

Megosztás


A vénás keringéssel kapcsolatos alapvető biológiai tudnivalók segíthetnek megérteni az aranyér kialakulásának mechanizmusát is. Érdemes kicsit távolabbról kezdeni a történetet, majd közelíteni az alsó fertály felé.

Az emberi testet behálózó érrendszer három fő csoportra bontható: a verőerek az oxigéndús vért szállítják a szív felől a periféria felé, míg a kapillárisokban az oxigénben gazdag vér cserélődik ki a szövetek elhasznált vérével; majd a vénák szállítják vissza a szén-dioxiddal feldúsult vért a szívbe. Ez utóbbiak működése lesz számunkra fontos: tudta például, hogy hazánk lakosságának 20-50 százalékát érintik a vénás rendszer betegségei, melyek között az aranyér is lassan-lassan népbetegségnek számít? - írja a Házipatika.com.

Vénás rendszer: honnan, merre?

A vénás rendszer mélyvénákból, felületes vénákból és ún. perforans (összekötő) vénákból áll. A vénákban levő billentyűk felelősek azért, hogy a szív felé tudjon áramolni a vér, tehát a vénás billentyűk szerepe alapvető az ép vénás keringés fenntartásában. A billentyűrendszer a szív felé, illetve a perforans vénákban a felszíni erekből a mélyvénás rendszer felé irányítja a vért.

A vénák tágulékonyak, nem állnak ellen a vér feszítő hatásának, ezért nagyobb mennyiségű vért képesek befogadni. A vénákban található billentyűk szelepként működve megakadályozzák a vér visszafelé áramlását.

A vér 90 százalékát a mélyvénák szállítják, a maradék 10 százalékot a felszínes vénák, a két rendszer közötti perforans vénarendszeren keresztül pedig a felszínes vénákból a mély vénákba jut a vér.

Ha hibás a vénás rendszer

A vénák panaszai és megbetegedései nagyon gyakoriak: a szívtől elvezető artériákhoz képest a vénáknak ugyanis vékony az érfala, gyorsabban is fáradnak el. A lábakon a vénás betegségek elnehezülő lábak és visszerek formájában ütik fel a fejüket, de nagyon gyakori, hogy ezzel együtt aranyeres panaszok is jelentkeznek az érintetteknél. Ez utóbbi betegség a medencében előforduló vénapangás következménye. Léteznek ezeknél súlyosabb vénás betegségek is - vénagyulladás, trombózis - ezek feltétlen orvosi felügyeletet, kezelést kívánnak!

Amit a vénás keringésért tehetünk

- Eddzük a vénákat mozgatással vagy hideg vizes kezeléssel!

- A lábakat lehetőleg gyakran polcoljuk fel!

- Emésztésünkre figyeljünk fokozottan, a rostbevitel segíthet szabályozni a székletürítést, így kiküszöbölni az erőlködést!

- A már kialakult visszerek esetén is javasolt a fentiek alkalmazása.

- Mozogjunk rendszeresen, a szívet is alaposan megdobogtató mozgásformákat részesítsük előnyben!