MTI

Megosztás


Moszkvában azt remélik, hogy nem válik politikai indíttatású boszorkányüldözéssé a Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikus elleni hatósági eljárás - közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Figyeljük az események fejlődését Ukrajnában.

Természetesen semmi szín alatt nem akarunk beavatkozni, de bizonyosak szeretnénk lenni abban, hogy nem politikai boszorkányüldözésről, a politikai mezőny megtisztításáról van szó, hogy megszabaduljanak a konkurens politikai erőktől" - fogalmazott Peszkov, idézi az MTI.

A kijevi médiában gyakran Vlagyimir Putyin "komájaként" emlegetik Medvedcsukot, felemlegetve, hogy az orosz elnök az ő lányának a keresztapja. Az Interfax ismertetése szerint újságírók ezzel kapcsolatos kérdésére válaszolva Peszkov azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy "Putyin számára ő egy ukrán politikus, aki sok más politikussal ellentétben azt az álláspontot képviseli, hogy rendezni kell a kölcsönösen előnyös kapcsolatokat Oroszország és Ukrajna között".

A szóvivő szerint közismert, hogy Putyin és Medvedcsuk ismeri egymást, többször találkoztak, és a kijevi politikus nem szavakban, hanem tettekben váltja valóra az elképzeléseit. Peszkov megismételte, hogy ettől még ő "ukrán politikus" marad Putyin számára.

Az oligarcha és vezető ellenzéki politikus Medvedcsuk elleni bűnvádi eljárás csütörtökön kezdődött meg Kijevben,

az illetékes bíróság azonnal házi őrizetet rendelt el ellene.

A politikust kedden gyanúsította meg az ügyészség hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek "aláaknázásával". A gyanú szerint megpróbált átjátszani Oroszországnak egy fontos, a Krím félsziget partjainál lévő kőolaj- és gázlelőhelyet.

Az ügyirat szerint 2012-ben engedélyt kapott egyik vállalata számára a Krím félsziget partjainál, Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére. Miután 2014-ben Oroszország önkényesen elcsatolta a Krímet Ukrajnától, Medvedcsuk 2015-ben tárgyalásokat folytatott az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszország képviselőivel ennek a vállalkozásnak az újbóli bejegyzéséről és az ásványkincsek kitermeléséről, amelyet Ukrajna továbbra is saját erőforrásának tekint.

Hazaárulással azért gyanúsítják, mert feltételezik, hogy titkos katonai információkat adott át tavaly egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak.

Medvedcsuk az utóbbi években előtérbe került a Moszkva-barát politikusok által létrehozott Ellenzéki Platform - Életért párttal, amely egyes elemzők szerint mostanra komoly riválisa lett Vladimir Zelenszkij ukrán államfő pártjának. Medvedcsuk rendszeresen folytat a kijevi vezetéssel nem egyeztetett különtárgyalásokat Putyinnal fogolycseréről, a Donyec-medencei helyzet rendezéséről, és ukrán-orosz gazdasági, kereskedelmi kérdésekről.

Egyik szószólója annak a Moszkva által támogatott, de Kijev által határozottan elutasított elképzelésnek, hogy Ukrajna alakuljon szövetségi állammá.Forrás

MTI