Ukrajna | 2021. 05. 14. – 17:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

35 évvel a katasztrófa után újra beindult a maghasadás a csernobili atomerőmű egyik alagsori szobájában. Újabb katasztrófától azonban a szakértők szerint nem kell tartani – olvasható az IFL Science tudományos portálon.

Ukrán kutatók egy csoportjának mérései szerint az erőmű területén a neutronkibocsátás növekedni kezdett, ami a maghasadás újbóli beindulására utal - idézi az Origo.

Az eredményt a Science magazin is közzétette. 

Az egészet úgy kell elképzelni, mint a kerti grillezőben lévő parazsakat" 

– szemléltette a helyzetet Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem kémikusa.

Amikor 1986. április 26-án a nukleáris katasztrófa bekövetkezett, az érintett négyes reaktor magja megolvadt, és nagyjából 170 tonnányi sugárzó urán folyt a reaktorcsarnok alatti szobákba. A lávára emlékeztető anyag idővel lehűlt, végül megkeményedett.

Az elmúlt években a sugárzás szintje nagyjából állandó maradt, ám a szakértők már korábban is sejtették, hogy ez nem fog mindig így maradni. A problémás területet igyekeztek elszigetelni a külvilágtól, de ez a törekvés sem tudta megakadályozni,

hogy esővíz szivárogjon azokra az elzárt helyekre, ahol a nukleáris anyag található. 

A víz azért idéz elő maghasadást, mert lelassítja a neutronok mozgását, növelve annak esélyét, hogy urán atomagokkal ütköznek. Az ütközések hatására még több neutron szabadul fel, ami életben tartja a reakciót. 

2016-ban új szarkofág épült az erőmű romjai fölött, az építmény pedig mostanáig maradéktalanul ellátta feladatát. Most azonban a kutatók erősödő sugárzást mértek a 305/2 néven ismert szoba környékén. Ebbe a helyiségbe szivárgott le a nukleáris anyag nagy része.

A tudósok még most sem értik pontosan, mi okozza a reakciót.

Azt sejtik, az anyag száradása valamiképpen segíti a maghasadást, de a folyamat részleteit egyelőre nem tudják magyarázni. 

A probléma egyik lehetséges megoldása, ha egy robottal lyukat fúrnak az anyagba, majd bórból készült rudat helyeznek bele. A bór elnyeli a neutronokat, és így szabályozza a reakciót. 

A szakértők szerint bár a fejleményeket nyomon kell követni, újabb nukleáris katasztrófától egészen biztosan nem kell tartani. 

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES