Izrael | 2021. 05. 13. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Körülbelül 1500 rakétát lőttek ki a héten Izraelre az iszlamista fegyveres szervezetek a Gázai övezetből – közölte csütörtökön az izraeli hadsereg.

Szerda reggel még arról számolt be az övezetet uraló Hamász és a szélsőséges Iszlám Dzsihád iszlamista fegyveres csoport, hogy mintegy 1000 rakétát lőttek ki addig Izraelre - írja az MTI.

Csütörtökre virradóra a jelenlegi konfliktus során először Izrael északi részében is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Eddig csak az ország központi és déli régiói voltak veszélyben.

Helyi sajtóhírek szerint eközben a ciszjordániai Náblusz közelében egy palesztin életét vesztette izraeli katonákkal való összetűzés során.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerda este telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és elítélte a Hamász rakétatámadásait, illetve a feszültség csillapítását sürgette.

A három legnagyobb amerikai légitársaság, az American Airlines, a United Airlines és a Delta a fokozottabb biztonsági kockázatok miatt felfüggesztette csütörtöki izraeli járatait.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Tunézia, Norvégia és Kína pedig nyilvános ülést kezdeményezett péntekre a konfliktus ügyében,

amelyen a tervek szerint a két fél, Izrael és a palesztinok képviselői is részt vennének.

A rakétaháború hétfőn kezdődött Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.

Korábban hírt adtunk arról, hogy újabb halálos áldozatokat szedett szerdán a tovább zajló izraeli-gázai rakétaháború. A halottak közül 13-an gyerekek, hárman nők.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy azért lőtte agyon egy szülinapi buli résztvevőit egy férfi a múlt hétvégén az egyesült államokbeli Colorado Springsben, mert őt nem hívták meg. Az elkövető, a 28 éves Teodoro Macias barátnője, Sandra Ibarra a születésnapját ünnepelte családja körében vasárnap.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!