Ukrajna | 2021. 05. 13. – 07:38 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A megkérdezett ukránok 79%-a ellenzi hogy a külföldiek megkapják a jogot a mezőgazdasági területek felvásárlására Ukrajnában.

A válaszadók csupán 15%-a támogatja ezt a kezdeményezést

– derül ki a Rating szociológia csoport által készült felmérés adataiból, írja a Golos.ua.

A felmérés eredményei szerint a válaszadók kétharmada tud róla, hogy 2021. július 1-jétől megnyílik a mezőgazdasági földterület adás-vételének piaca (46%-uk sokat hallott róla, 32%-uk valamit hallott róla).

Ugyanakkor a válaszadók 22%-a nem tud erről semmit.

Utóbbiak inkább a legfiatalabb válaszadók, a városlakók és azok között vannak, akiknek nincs földterületük.

A válaszadók harmada úgy véli, hogy az elnöknek és a Legfelső Tanácsnak van a legnagyobb befolyása a mezőgazdasági földek forgalmazásának (adásvételének) piacának bevezetésével kapcsolatos döntéshozatalra.  

Csak 12% gondolja úgy, hogy ezt a döntést az ország kormánya befolyásolta - áll a tanulmányban.

A válaszadók 77%-a meg van győződve arról, hogy Ukrajnában a mezőgazdasági földterületek adásvételi piacának bevezetéséről összukrán népszavazáson kell dönteni. 16%-a nem támogatja ezt a kezdeményezést, 58%-a határozottan kész részt venni egy ilyen szavazáson, 17% inkább részt venne, 20% pedig nem venne részt.

Ugyanakkor az ilyen népszavazáson részt vevő és a válaszról döntött válaszadók 64%-a szavazna az ukrajnai mezőgazdasági földterületek adásvételi piacának bevezetése ellen,

36% pedig támogatná ezt a kezdeményezést.

79%-a ellenzi a külföldieknek a földterület-vásárlási jog megadását Ukrajnában. Csak 15% támogatja az ilyen kezdeményezést.

A Rating szociológiai csoport április 23-27. között végezte a felmérést. Kétezer válaszadót kérdeztek meg az összes régióban, kivéve az ideiglenesen elfoglalt Krím és Donbasz területeket. 

Korábban hírt adtunk arról, hogy Denisz Smihal miniszterelnök elmondása szerint a földpiac elindítása után a mezőgazdasági föld értéke 2-5-szörösére növekedhet. Ezek a változások az első 5-10 évben fordulhatnak elő.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában a karantén alatt egymillió új munkanélküli lett. Ukrajnában jelenleg 401 ezer munkanélküli van, összességében a karanténévben 1 millió ember kapott munkanélküli státuszt.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!