HáziPatika.com

| 2021. 05. 12. – 06:14 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ön is szokta úgy érezni, mintha az egész szoba forogna önnel? Esetleg rosszullét, hányinger, fejfájás is társul mellé? A szédülés meglehetősen gyakori tünet, és bár súlyos betegségek is állhatnak a hátterében, sokszor nincs különösebb oka. Mit tehetünk ellene?

A szédülés nagyon kellemetlen tünet, és bizonyos esetekben súlyos betegségekre is utalhat, ezért mielőtt otthoni módszerekkel próbálnánk csillapítani, mindenképpen keressük fel az orvosunkat, hogy kiderítsük az esetlegesen mélyben meghúzódó okokat. Gyakran, ha az alapbetegséget gyógyítják, akkor a szédülés is elmúlik. Mit tegyünk azonban akkor, ha bár semmilyen betegségnek nem tulajdonítható a tünet, mégis gyakran szédülünk? - írja a Házipatika.com.

Igyunk több vizet!

A szédülés, a rosszullét és a fejfájás egyik gyakori oka az enyhe mértékű kiszáradás. Ha szédülni kezdünk, azonnal igyunk egy nagy pohár vizet, még akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. A szomjúság ugyanis időnként csak később jelentkezik, mint egyéb, kiszáradásra utaló tünetek. Különösen ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra akkor, ha meleg környezetben vagyunk, vagy ha kimerítő fizikai munkát végzünk.

Fogyasszunk gyömbért!

A gyömbér nagyon jótékonyan hat a gyomorra és az emésztésre, különösen akkor, ha túl sok zsíros, nehéz, fűszeres ételt ettünk. Egy csésze gyömbértea segítségével hatásosan csökkenthető a szédülés, de ha nincs lehetőségünk teát készíteni, egy darabka nyers vagy kandírozott gyömbér elrágcsálásával is hasonlóan jó eredményeket érhetünk el.

Igyunk kamilla- vagy citromfűteát!

Kevesen tudják, de a szédülést, illetve a hozzá kapcsolódó fejfájást stressz és kimerültség is okozhatja. A különböző relaxációs technikák sokat segíthetnek abban, hogy a kellemetlen tüneteket megelőzzük, de gyorssegélyként kortyoljunk el egy-egy csésze, mézzel édesített kamilla- vagy citromfűteát. Ezek a gyógynövények nyugtató, kiegyensúlyozó hatással bírnak.

Szagolgassunk borsmenta illóolajat!

A borsmentának nemcsak az emésztésre van nagyon jó hatása, de a vérkeringést is serkenti, emellett energiával tölt fel. Vigyünk magunkkal egy kis üveg borsmenta illóolajat, és ha szédülünk, egy-két cseppet masszírozzunk a halántékunkba (mindenképpen tegyünk előtte bőrpróbát, nehogy érzékenyek legyünk rá). Nagyon sokat segíthet az is, ha egy zsebkendőre csepegtetjük az illóolajat, és ezt szagolgatjuk, ha rosszul vagyunk.

Együnk fokhagymát!

Ez a módszer főleg akkor ajánlott, ha a szédülést és rosszullétet valamilyen betegség, például megfázás vagy influenza okozza. A fokhagymának olyan antimikrobális hatásai vannak, amelyek segítenek a szervezetünknek megküzdeni a kórokozókkal. Rágcsáljunk el egy-két gerezd nyers fokhagymát vagy együnk valamilyen fokhagymában gazdag ételt.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!