MTI

| 2021. 05. 11. – 13:30 | Lengyelország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió (EU) képtelen határozott álláspontot megfogalmazni a Nyugat-Balkán integrációjáról, ezzel megkérdőjelezi saját ambícióit a nemzetközi kapcsolatokban folytatandó hatékony politikára - jelentette ki kedden Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

Az EU képtelen arra, hogy "tényleges, belátható csatlakozási távlatot" teremtsen a nyugat-balkáni országok számára - nyilatkozott Rau a PAP lengyel hírügynökségnek, utalva az uniós tagországok külügyminisztereinek előző napi brüsszeli ülésén elhangzottakra, idézi az MTI.

Mint beszámolt, egyes tagállamok ragaszkodnak a csatlakozási kritériumok szigorú betartásához,

ennek eredményeképpen semelyik nyugat-balkáni ország nem nyitotta meg eddig az integrációs tárgyalások egyik fejezetét sem.

Rau szerint a Nyugat-Balkán "a harmadik, az EU-val versenyző, más értékeket valló és más cselekvési formákat képviselő országok" befolyása alatt áll, az említett "cselekvési formák" pedig "semmiképpen sem küszöbölik ki a nyugat-balkáni országokat gyötrő korrupciót, szervezett bűnözést és társadalmi közömbösséget".

Egyúttal az uniós államok megosztottak a csatlakozást illetően, az integrációs folyamat ezért "vérszegény". Rau úgy látta: különbség van az EU külügyi doktrínája és a valódi politikája között. Mint fogalmazott: az Unió "képtelen megoldani hat szomszédos, kicsi ország csatlakozásának problémáját", ez pedig kétségbe vonja azon ambícióját, hogy "hatással legyen arra, mi történik a világ minden zugában" - fogalmazott.

Annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság részéről felmerült a két élenjárónak tekintett Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási folyamatának különválasztása, Rau aláhúzta:

lehetetlen csak Albániával elkezdeni a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat.

Észak-Macedónia társulását tavaly december óta Bulgária akadályozza. Rau szerint e téren nem várható kompromisszum az EU-n belül.

A lengyel diplomácia vezetője javasolta: a nyugat-balkáni országok kapjanak meghívást az Európa jövőjéről szóló, vasárnap megkezdődött, egy éven át tartó konferenciára. "Ez megmutatná, hogy az EU komolyan veszi őket, hogy leendő tagállamokról van szó" - húzta alá.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy nincs konszenzus az EU-tagállamok között Ukrajna tagságát illetően. Jelenleg nincs konszenzus az Európai Unió tagországai között Ukrajna teljes jogú tagságát illetően, mindazonáltal az EU és Ukrajna között megkötött megállapodások, köztük a társulási szerződés nagyon fontos eszközök, amelyek révén Ukrajna közeledhet az EU-hoz a szabványokat és jogszabályokat tekintve – jelentette ki Matti Maasikas, az EU ukrajnai nagykövete.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy egyértelműen sokkal jobbak lettek az Európai Unió kapcsolatai az Egyesült Államokkal, jó úton haladunk egy erősebb partnerség felé - mondta Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozására érkezve.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!