HáziPatika.com

| 2021. 05. 11. – 20:13 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A genitális herpesz viszonylag gyakori nemi úton terjedő betegség. Azoknak a nőknek a hetven százaléka, aki elkapja, az elején influenzához vagy súlyosabb náthához hasonlító tüneteket produkál, illetve kiütésszerű, fehér pöttyök jelennek meg a nemi szervén. Az sem ritka azonban, hogy valaki annak ellenére, hogy hordozza a herpeszvírust, tünetmentes marad.

A herpesz bőrfelületek érintkezésével terjed, és bár nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel tünetmentesek lehetünk, és biztonságosan élhetünk nemi életet is. Ehhez azonban arra van szükség, hogy időben felismerjük a tüneteket - írja a Házipatika.com.

Kiütések a nemi szerven

Ez viszonylag egyértelmű tünet, amely ha jelentkezik, akkor komoly esély van rá, hogy herpesszel van dolgunk. Bizonyos esetekben nem közvetlenül a nemi szerven, hanem a genitáliák környékén, például a bikinivonalon vagy a farpofák belső részén jelentkeznek.

Bizsergő érzés, viszketés

Bárhol jelentkezhet az érintett területen, akár a nemi szervek, a fenék vagy a combok környékén. A bizsergés, viszketés a korai tünetek egyike - ha folyamatosan érezzük, akár csak enyhén is, akkor érdemes lehet utánajárni, hogy pontosan mi okozza. Semmiképp se hanyagoljuk el a dolgot, és ne üssük el annyival, hogy esetleg túl szoros volt a harisnyánk vagy a nadrágunk!

Influenzaszerű tünetek

Fejfájás, izomfájdalom, láz, megduzzadt nyirokcsomók -  a herpesszel megfertőzöttek körülbelül 70 százaléka ezekkel a tünetekkel is találkozik. Ilyenkor szintén érdemes orvoshoz fordulni, hiszen akár herpeszünk van, akár valóban influenzásak vagyunk, mindenképpen kezelésre lesz szükségünk.

Tompa, sajgó medencetáji fájdalom

Ha a tünet mellé esetleg még ismeretlen eredetű váladék is ürül a nemi szervből, akkor ez is lehet herpesz vagy egyéb nemi úton terjedő betegség tünete. Ugyanez a helyzet a vizelésnél érzett fájdalommal, égő, csípő érzéssel is.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!