Szaúd-Arábia | 2021. 05. 10. – 14:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet


Szaúd-Arábia gazdasága már egy ideje rálépett a nagy átalakulás útjára, melynek során fokozatosan építik le az olajexporttól való függőségüket. Az ország egy összesen 7000 milliárd dolláros terv keretében keres új utakat a jövőbe.

Ahogy az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) szigorúan visszafogták az olajkitermeléseiket, hogy stabilizálják a piacot, a kőolaj ára látványos felívelést produkált, és a 2020-as történelmi zuhanás után nemrég képes volt talpra állni. Idén áprilisban aztán a szövetség már arra jutott, hogy folyamatosan enyhítik a kitermelésre vonatkozó korlátozásokat, vagyis fokozatosan növelni kezdik a kibocsátást - írja az Origo.

Májustól kezdve napi 350.000 hordóval emelnék meg a kitermelést,

majd júniusban ugyanekkora emelés jöhetne, júliusban pedig már napi 450.000 hordóval bővülhet a kőolajpiaci kínálat.

Az Opec jelenleg napi 7 millió hordónyi olajat tart vissza a piacról, miközben a szervezet tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia bevállalt egy extra, 1 millió hordós napi visszafogást – írja az Oilprice.com elemzése.

A szaúdi döntés elsőre talán meglepő is lehet, azonban közelebbről nézve teljesen érthető. Az olajóriás ugyanis hosszú távra tervez, és a szemei előtt az olajexporttól való gazdasági függés fokozatos csökkentése lebeg. Ez pedig gigantikus gazdasági átalakulást jelent.

Le kell építeni az olajfüggőséget

Jelenleg ugyanis Szaúd-Arábia problémája az, hogy bár globális viszonylatban is igen alacsony költségek mellett képes olajat kitermelni, a gazdasága annyira függ a nyersanyagtól, hogy még így is a jelenleginél sokkal magasabb olajárra lenne szüksége, hogy egyensúlyba tudja hozni a költségvetését.

Összevetésképpen, Katarnak például ehhez elég a 39,90 dolláros árfolyam is.

Nem véletlen tehát, hogy Szaúd-Arábia egy gigantikus, összesen 7200 milliárd dolláros tervbe fogott annak érdekében, hogy diverzifikálja a gazdaságát, vagyis hogy csökkentse az olajfüggőségét, és több lábra álljon. A kormány terve ugyanis az, hogy 2030-ig 27.000 milliárd riálra (7200 milliárd dollár) bővülnek az ország belföldi költései, miközben csökkenteni kívánják a jelentős költségvetési deficitet, melyet az alacsony olajár, illetve a koronavírus-járvány miatt kieső olajkereslet idézett elő.

A teljes képhez tartozik, hogy a számítások szerint Szaúd-Arábiának a jelenleginél sokkal nagyobb mértékű külföldi tőkére volna szüksége a nagy terv végrehajtásához. Tavaly összesen 5,5 milliárd dollárnyi külföldi működőtőke-beruházás (FDI) érkezett az országba, miközben a következő évtizedben ennek nagyjából a százszorosára, több mint 500 milliárd dollárra volna szükség.

Zöld megoldások a kőolaj helyett

Mindeközben a szaúdi vezetés egyértelműen elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy eltolódjon a tiszta energia felé a kőolajtól.

A Dubbed Helios Green Fuels nevű hidrogénüzem szél- és napenergia felhasználásával állítana elő 4 gigawattnyi tiszta energiát, amelyet hidrogéntermeléshez használnának föl.

Közben a szaúdi vezetés nemrég bejelentette. újabb 1 százalékos tulajdonrészt adnának el a Saudi Aramcóból, miután a vállalat korábban a világ legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátását hajtotta végre. Az üzlet valószínűleg szintén a gazdasági átállás finanszírozását támogatná.

Az viszont már egy másik kérdés, hogy a szaúdi vezetés mennyire marad elkötelezett a hosszú távú terveivel kapcsolatban.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az új adatok bizonyítják a koronavírus-válság miatt márciusban elfogadott mentőcsomag szükségességét, de több időre van szükség a gazdaság helyreállításához - szögezte le Joe Biden amerikai elnök pénteken.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az év folyamán 40%-kal nőtt a leggazdagabb ukránok vagyona. A száz leggazdagabb ukrán vagyona 2021-ben 44,5 milliárd dollárt tett ki. Az elmúlt évben 42%-kal (13,1 milliárd dollár) nőtt a vagyonuk – derül ki az ukrán Forbes által közzétett minősítés adataiból.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES