MTI

Megosztás


Meghalt 91, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 677 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eddig 4 305 775 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 503 575-en már a második adag vakcinát is megkapták - írja az MTI.

A kormányzati portálon azt írták: 792 386-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytaké 28 693-ra, a gyógyultaké 575 610-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 188 083. Kórházban 3384 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 20 967-en vannak, a mintavételek száma 5 538 792-re nőtt.

Kiemelték, hogy már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalékuk meg is kapta a vakcinát. A még oltásra váró regisztráltak online is foglalhatnak időpontot, jelenleg Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik vakcinára.

A múlt péntek éjfélig érvényesen regisztrált 16-18 éveseknek hétfőn megnyílt az online időpontfoglaló, amelyről sms-értesítést is kap a több mint 84 ezer jogosult fiatal. Oltásuk csütörtök és jövő kedd között történik Pfizer-vakcinával.

A 18 év feletti regisztráltak továbbra is Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat foglalhatnak jelenleg az interneten.

Jelezték azt is, a háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást.

Tudatták azt is: az oltási program előrehaladtával a járvány megfékezéséért már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert "a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat".

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, az igazolványt már az első oltás után kiállítják - írták a honlapon, hozzátéve: az esetleges problémákat az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki ellenőrizni szeretné, hogy az oltóorvos rögzítette-e az oltását, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

"Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen" - hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel, és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

Kérik az oltandókat, hogy a csoportosulás, a tumultus elkerüléséért az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra. Kérik azt is, hogy ha tehetik, nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusvariáns továbbra is terjed,

ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását - tették hozzá.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (142 001) és Pest megyében (109 834) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (45 134), Győr-Moson-Sopron (43 634) és Hajdú-Bihar megye (41 962). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 417).Forrás

MTI