Kárpátalja | 2021. 05. 01. – 17:07 |

Elérkezett az az időszak, amikor egy nagyon fontos és célzott védekezési módszert kell megvalósítanunk az őszi kalászosoknál – a vegyszeres gyomirtást. Felmerül a kérdés: mikor és milyen gyomirtókat kell használni, hogy maximális hatékonyságot érjünk el?

Szeretnék figyelmeztetni minden termelőt, hogy ezeket a munkálatokat időben végezzük el, figyelembe véve az időjárási viszonyokat. A prognózis szerint az idő elérkezett, mert felmelegedést ígérnek (plusz 18 – 20 °C). Ez szinte ideális körülményeket teremt a munkálatok megkezdésére.

Milyen gyomirtókat használjunk?

A mi körülményeink között (a gyomnövények összetétele alapján) az egyik legalkalmasabb a Grand Star Gold (40-60 g/ha). A 2,4-D és a Prima szereket nem ajánlatos használni, mivel az őszi kalászosok növekedését lassítják.

Az utóbbi években mindenki megfigyelhette, hogy mennyire terjed az egyik legveszélyesebb gyomnövény, a ragadós galaj. Ez ellen javaslom a megjelent két új gyomirtót, a Triatlont és a Veiront. Ezen hatásosak a többi gyomnövény ellen is. Célszerű a gyomirtókat a betegségek megelőzése érdekében (rozsda, lisztharmat) párosítani a gombaölőszerekkel (pl. Impact).

Figyelem! Magas hőmérsékleten (plusz 22–25 °C), valamint erős szélben ne permetezzünk!
Kérdéseikre szívesen válaszolok, hívjanak bátran! Mobil telefonszámom: 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 17. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!