Nagy-Britannia | 2021. 04. 09. – 13:47 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Elhunyt Fülöp herceg, a brit mocharchia leghosszabb ideig hivatalban lévő hitvestársa - jelentette be a Buckingham-Palota.

Őfelsége mély fájdalommal tudatja, hogy férje, Fülöp herceg elhunyt.

A herceg a Windsori-kastélyban aludt el békésen ma reggel - írja a Hirado.

A brit uralkodó 100. életévében járó férjét február 16-án vitték a windsori rezidenciáról a királyi család magas rangú tagjait rendszeresen kezelő, VII. Eduárd királyról elnevezett londoni magánkórházba az akkori hivatalos tájékoztatásban közelebbről nem részletezett fertőzés és egy már régebb óta fennálló szívprobléma miatt.

Innen e hónap elején átvitték a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által működtetett, Szent Bertalan nevét viselő kórházba - St. Bartholomew's Hospital -, ahol nem sokkal később sikeres kardiológiai beavatkozást hajtottak végre.

Fülöp herceg ezután visszakerült a VII. Eduárd kórházba, ahol keddi hazatéréséig lábadozott.

Az edinburghi herceg 28 napig volt kórházban.

Fülöp - aki júniusban ünneplte volna 100. születésnapját és már 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől - az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani volt az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

Komoly szívproblémái is voltak az elmúlt években. A legnagyobb riadalmat az okozta, amikor a herceget 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással, valamint egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

Az edinburghi herceg és a brit uralkodó tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.

A gyászidőszakban II. Erzsébet királynő várhatóan semmilyen hivatalos tevékenységet nem végez.  Ez azt is jelenti, hogy Fülöp herceg temetéséig nem lépnek életbe új törvények, hiszen a parlament által elfogadott jogszabályok érvénybe lépéséhez az uralkodó jóváhagyása is szükséges.

A brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen az edinburghi herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között.

Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

Korábban hírt adtunk arról, hogy nyolcvannyolc éves korában meghalt Robert Mundell, Nobel-díjas közgazdász, akinek munkássága inspirálta az euró létrehozását.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Pekingnek ma már több dollármilliárdos lakója van, mint bármely más városnak a földön – derül ki a Forbes magazin listájából.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!