Ukrajna | 2021. 04. 08. – 07:32 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajna mostanáig 24 millió dózis különböző, koronavírus elleni vakcinára kötött szállítási szerződést - közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a szerdai kormányülésen.

Az RBK-Ukrajina hírportál beszámolója szerint a tárcavezető részletezte, mely oltóanyagokról van szó. Eszerint tízmillió dózis Novavax, amelynek szállítása júliustól kezdődik meg - írja az MTI.

Hárommillió az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield nevű oltóanyagból,

amelyből félmillió már megérkezett az országba, 1,5 millió pedig április-májusban várható.

Kétmillió Sinovac, ebből eddig 215 ezer érkezett meg. Tízmillió Pfizer pedig az év folyamán, egyelőre nem részletezte, hogy mikor. Előző nap annyit hozott nyilvánosságra, hogy az első adagok "a közeli hónapokban" érkeznek.

A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül Ukrajnának nyolcmillió dózis, különböző gyártású vakcinát hagytak eddig jóvá.

Sztepanov hozzátette, hogy mindent összevetve, Ukrajna 32 millió dózis oltóanyagra számíthat. Korábban Denisz Smihal miniszterelnök már biztosított afelől, hogy lesz elegendő vakcina az év végéig azok számára, akik be akarják oltatni magukat - emlékeztetett az RBK-Ukrajina.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója alapján az egészségügyi miniszter mindazonáltal azt is kijelentette a kormányülésen: ahhoz, hogy az év végéig a felnőtt lakosság 70 százaléka védetté váljon az országban, havonta hatmillió oltást kell elvégezni, azaz naponta 270 ezret.

Szerinte ez nem lehetetlen, de be kell vonni az oltási kampányba az "államirányítás minden szintjét".

Előző nap ugyanakkor alig több mint 15 és fél ezren kapták meg a védőoltást az országban, a kampány február 24-i kezdete óta pedig Ukrajnában még csupán 320 263-an az oltás első dózisát, és csak ketten a másodikat is.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Makszim Sztepanov, az Egészségügyi Minisztérium vezetője szerint havi 6 millió oltást kell végezni Ukrajnában, hogy 2022-ig az ukránok 70%-a védve legyen. Sztepanov elmondta, hogy Ukrajna egészségügyi rendszere megbirkózik ezzel.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnának nincs elég pénze a covid-oltások megvásárlására. Az ukránok számára szükséges covid-oltások megvásárlásához további 6,5 milliárd hrivnyára van szükség.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés